Yrkeshögskolan Novia ja Vaasan ammattikorkeakoulu (VAMK) vahvistivat sopimuksen strategisesta kumppanuudesta

Julkaistu 2012-10-04 11:44:21 EEST.

VAMKin ja Yrkeshögskolan Novian rehtorit allekirjoittivat tänään sopimuksen strategisesta kumppanuudesta.

Kekale_Andersson4.10.12.jpg

Rehtorit Tauno Kekäle, VAMK ja Örjan Andersson, Novia.

- Sopimuksen tavoitteena on vahvistaa ammattikorkeakoulujemme kilpailukykyä kotimaassa ja kansainvälisesti. Yhteistyötä laajennetaan sekä koulutuksessa että tutkimus- ja kehitystoiminnassa, kertovat rehtorit Örjan Andersson ja Tauno Kekäle.

- Vaasan korkeakoulukonsortion puitteissa yhteistyömme VAMKin kanssa on jo pitkään ollut vakiintunutta. Yhteiskäytössämme on tekniikan tutkimuslaboratorio Technobothnia, tiedekirjasto Tritonia sekä Vaasan energiainstituutti (VEI), kertoo Andersson.

- Nyt keskitymme koulutusyhteistyöhön ja tavoitteenamme on vahvistaa kaksi- ja monikielistä oppimisympäristöä, hän jatkaa.

- Rakenteilla olevan Medibothnia-hankkeen tarkoituksena on mahdollistaa sosiaali- ja terveysalan koulutus suomen- ja ruotsinkielellä. Tämä on erityinen kilpailuetu Vaasan seudun kaksikielisessä työelämässä, kertoo rehtori Tauno Kekäle.

Uuden ammattikorkeakoululain mukaisesti ammattikorkeakouluista tulee yksikielisiä vuoden 2014 alusta. Lakiuudistus tarkoittaa Vaasan ammattikorkeakoulun perinteisen ruotsinkielisen tradenomikoulutuksen asteittaista lakkaamista, kun taas Yrkeshögskolan Novialla vastaava koulutus aloitetaan syksyllä 2013.

- Meillä ei ole aiemmin ollut rinnakkaista koulutusta liiketalouden alalla, joten nyt alkava koulutus luo uusia yhteistyömahdollisuuksia, toteaa Andersson.

Rehtorit ovat huolestuneita opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksestä vähentää aloituspaikkoja kaikissa ammattikorkeakouluissa. Ruotsinkielinen liiketalouden koulutus kärsii vähennyksistä eniten. VAMKilla oli tänä vuonna 45 aloituspaikkaa Företagsekonomi-koulutusohjelmassa. Ministeriö on myöntänyt ainoastaan 10 aloituspaikkaa Yrkeshögskolan Novialle vastaavan koulutuksen aloittamiseksi Vaasassa vuonna 2013.

- Tämä ei riitä lähellekään vastaamaan alueen tarpeisiin. Lobbaamme nyt yhdessä, jotta aloituspaikkoja saataisiin lisää, toteaa Andersson.

- Hakijoita VAMKin ruotsinkieliseen tradenomikoulutukseen on riittänyt, ja valmistuneista enemmistö on työllistynyt alueen yrityksiin. Ruotsinkielinen tradenomikoulutus on siis pystyttävä säilyttämään kaupungissa, VAMKin rehtori Tauno Kekäle vahvistaa.

Lisätietoja:

Vaasan ammattikorkeakoulu, rehtori Tauno Kekäle, puh. 040 076 1619
Yrkeshögskolan Novia, rehtori Örjan Andersson, puh. 050 527 2286

Takaisin