Valmistuville insinööreille työelämätietoa eri yritysedustajien näkökulmasta

Julkaistu 2012-02-10 14:17:06 EET.

Valmistuvilla insinööreillä työelämä lähenee ja kesätyön sekä työn etsiminen on ajankohtaista. Tähän liittyen VAMKissa järjestettiin tammikuun aikana TREENI-hankkeen puitteissa työelämään liittyviä infotilaisuuksia, joissa yritysedustajilla oli keskeinen rooli.

Tilaisuuksissa käytiin läpi työnhakuun ja työelämäkontakteihin liittyvät menettelyt ja käytännöt, neuvottiin miten tulee toimia työnhakutilanteissa ja miten omaa työllistämistä voi edistää. Esittelyjen myötä juuri valmistuvassa olevat opiskelijat saivat uutta tietoa, mikä auttaa heitä tulevaisuuden uravalinnoissa.

Wärtsilän, Wapicen, Citecin, YIT:n ja Contrian edustajat tulivat VAMKiin antamaan monipuolista tietoa nuorille työelämään hakeutumisesta sekä työllistymisestä Vaasan alueella. Myös TE -toimiston edustaja Paula Vaarasto osallistui tilaisuuksiin antamalla hyviä vinkkejä eri työnhakutyökaluista. TREENI-hankkeen projektipäällikkö Nina Hautio-Holm kävi läpi opiskeluportaalissa olevan TREENI-sivuston sisältöä ja kertoi opiskelijoille, mihin kiinnittää huomiota työhaastattelutilanteissa.

Yritysedustajat innokkaasti mukana

Yritysedustajat suhtautuivat erittäin positiivisesti tilaisuuksiin, koska ne ovat keino kertoa opiskelijoille yrityksistä ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista. Lisäksi tilaisuudet ovat opiskelijoille tärkeä osa valmistautumista työelämään.

– Mielellämme osallistumme tilaisuuksiin, joihin on kutsuttu soveltuvassa koulutusohjelmassa olevia opiskelijoita. VAMKista valmistuvilla insinööreillä on erittäin hyvä maine Wärtsilässä, ja koulutus on laadukasta. Wärtsilässä on koko joukko VAMKista eri vuosikymmeninä valmistuneita mitä erilaisimmissa työtehtävissä, ja kokemuksemme ovat hyviä, ympäristöinsinööreille puhunut rekrytointipäällikkö Mika Palosaari kertoo.

Mika.jpg
– Toivottavasti saamme opiskelijoita kiinnostumaan yrityksestämme ja hakeutumaan meille töihin, Mika Palosaari Wärtsilästä toteaa.

Myös VAMKin entinen opiskelija, nykyään Citecillä työskentelevä Mikko Laine kertoi opiskelijoille ympäristöinsinöörin työtehtävistä sekä mitä tulee osata ja mihin kiinnittää huomiota hakiessaan työtä Citeciltä.

Avoimet työpaikat tiedoksi

Pauliina Palomäki, myös entinen VAMKin opiskelija, piti esityksen koneinsinööreille. Palomäki työskentelee päällikkötehtävissä Ship Power -osastolla Wärtsilässä.
– Valmistuvilla insinööreillä on jo jonkin verran tai enemmänkin työkokemusta takanaan. Perustiedot ovat hanskassa ja opintoaikana rakennettu verkosto toimii usein työllistymisen jälkeenkin. Työnantajille tällaiset tilaisuudet ovat oiva mahdollisuus tiedottaa avoimista työpaikoista sekä tilaisuuksien myötä on mahdollisuus jopa suorarekrytointiin.

YIT:n projektipäällikkö Juha Pöntinen sekä Contrialla työskentelevät suunnitteluinsinööri Kaisa Heikkinen ja projekti-insinööri Seppo Nissilä antoivat hyödyllistä tietoa valmistuville rakennusinsinööreille. He kertoivat urakoitsijan ja suunnittelutoimiston eri työtehtävistä ja niihin liittyvistä työprosesseista.  

Pontinen.jpg

YIT:n Juha Pöntinen antoi myös vinkkejä avoinna olevista työpaikoista.

Sähkö.jpg

Sähköinsinöörit saivat heille suunnattua työelämätietoa Wärtsilän Power Plants -osastolla kehitysinsinöörinä työskentelevältä Petri Tuomiolta. Eri puolilla maailmaa vuosien varrella työskennelleellä Tuomiolla oli paljon mielenkiintoista kerrottavaa opiskelijoille. Hänen kertomuksensa synnyttivät luokassa antoisan keskustelun.

Yritykset tutuksi valmistuville

Wärtsilässä IT-osastolla päällikkötehtävissä työskentelevä Tea Haavisto sekä Wapicen markkinointipäällikkö Henna Alppivuori pitivät infotilaisuuden pienelle mutta aktiiviselle tietotekniikan opiskelijaryhmälle.
– On tärkeää, että opiskelijat saavat kosketuksen työelämään eri yrityksiltä. Tietotekniikan amk-insinöörejä on wapicelaisista 46 prosenttia, joista moni on VAMKista. Toivommekin, että myös jatkossa saamme kyvykkäitä tietotekniikan insinöörejä teiltä. On tärkeää, että vaasalaiset opiskelijat tietävät Wapicen, joka on alueen suurin ohjelmistoyritys, Alppivuori kommentoi tilaisuutta.

Englanninkielisille Information Technology -opiskelijoille suunnatussa infotilaisuudessa yritysedustajina olivat Rafal Chomentowski Wapicelta ja Sahil Anand Wärtsilästä. He ovat molemmat VAMKin entisiä opiskelijoita, jotka ovat edistyneet hyvin työurillaan. Chomentowski tulee Puolasta ja Anand on intialainen.

IT.jpg

Rafal Chomentowskin mukaan infotilaisuuksia tulisi järjestää myös ensimmäisen vuoden opiskelijoille, koska yritysedustajien kertomukset ovat omiaan motivoimaan kansainvälisiä opiskelijoita panostamaan opintoihinsa entistä enemmän. Lisäksi olisi tärkeää, että opiskelijat myös opiskeluaikana osallistuisivat eri projekteihin, jotka työhaastattelutilanteissa toimisivat hyvinä referensseinä.

Vastaavia infotilaisuuksia tullaan järjestämään myös tradenomeille ja restonomeille.

 

Teksti ja kuvat: Nina Hautio-Holm

Takaisin