Vaasan seudun ilosanomaa levittämässä

Julkaistu 2012-11-16 08:38:34 EET.

Vaasa on todellinen opiskelijakaupunki, josta löytyy runsaasti eri koulutusaloja ja muutenkin mainiot olosuhteet opiskeluun. Tätä ei kuitenkaan vielä tiedetä Vaasan alueen ulkopuolella. Insinööriopiskelija Mikkel Näkkäläjärvellä on tärkeä rooli Vaasan seudun ilosanoman levittäjänä. Hän kulkee Studentum.fi -koulutussivuston vetämän Road Show -kiertueen mukana kertomassa Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelumahdollisuuksista ja kaupungin loistavista työllisyysnäkymistä jatko-opiskelupaikkaansa pohtiville nuorille ympäri Suomen.

– Studentumin kiertue on loistava tilaisuus laajentaa nykyistä kenttämarkkinointiamme. Kiertueen myötä VAMK saa näkyvyyttä alueilla, joille oman kenttämarkkinointimme resurssit eivät muuten riittäisi, kertoo VAMKin tiedotus- ja markkinointipäällikkö Sari Mäkisalo.

Kiertueen aikana esitellään mukana olevia oppilaitoksia yhteensä 40 lukiossa, maan suurimmilla kasarmeilla sekä koulutusmessuilla. Mikkel Näkkäläjärvi on mukana 10 eri kiertuepaikalla, joissa lukiolaiset voivat itse kysellä, millaista Vaasassa ja VAMKissa on opiskella.

– Inarista kotoisin oleva Mikkel on sosiaalisena ja positiivisena ihmisenä tähän tehtävään aivan mahtava henkilö. Lisäksi hänellä on omakohtaista kokemusta siitä, millaista on muuttaa opiskelijana Vaasaan, jatkaa Sari Mäkisalo.

Wasalandian kautta VAMKiin

Mikkel Näkkäläjärven ensimmäinen Studentum-vierailu suuntautui Ouluun, jossa käytiin kahdessa lukiossa sekä Eteenpäin-koulutusmessuilla. Oulussa ilmeni, että suuri osa nuorista oli käynyt Vaasassa lähinnä Wasalandia-huvipuistossa lapsena, mutta opiskelijakaupunkina Vaasa ei ollut ennestään tuttu.

– Lähdin lähestymään nuoria kertomalla ensin Vaasan kaupungista. Vasta sitten, kun kiinnostus kaupunkia kohtaan oli herätetty, aloin kertoa VAMKin opiskelumahdollisuuksista.

Mikkelin mielestä oli positiivista huomata, että yleensä jokaiselle nuorelle löytyi VAMKin valikoimista jokin kiinnostava ala. Erityisesti liiketalouden opinnot monipuolisine suuntautumisvaihtoehtoineen kiinnostivat lukiolaisia. Lisäksi Vaasan hyvä työllisyystilanne herätti huomiota.

– Haastatellessani nuoria ilmeni, että Helsinki, Tampere ja Oulu olivat kiinnostavimpia jatko-opiskelukaupunkeja. Tällöin lähdin kyselemään heiltä, mikä juuri noissa kaupungeissa viehätti. Usein selkeää vastausta ei ollut, ja tällöin tarjoutui hyvä tilaisuus kertoa Vaasan hyvistä puolista, sanoo Mikkel.

Vaasan yksi vahvuus opiskelukaupunkina on Mikkelin mukaan se, että opiskelija-asuminen Vaasassa on todella edullista verrattuna suurempiin kaupunkeihin. Lisäksi opiskelijaelämä kaupungissa on varsin vilkasta, sillä joka viides vaasalainen on opiskelija. Vapaa-ajalle kaupunki tarjoaa monipuolisia harrastusmahdollisuuksia jokaiseen makuun.

– Tärkeää on myös, että täällä opiskelijat eivät huku massaan kuten suurissa kaupungeissa, vaan kaikki ovat yksilöitä, painottaa Mikkel.

Kaupungin kaksikielisyys herättää nuorissa usein pelkoa. Mikkel haluaakin tuoda kaksikielisyyden esille mahdollisuutena eikä niinkään ongelmana.

– Vaasassahan pärjää mainiosti ainoastaan suomen kielellä.  Välillä joudun oikein ponnistelemaan, että pääsen puhumaan ruotsia, Mikkel naurahtaa.

Vaasa opiskelijan kartalle

Ensimmäiseltä Studentum-keikaltaan Mikkel sai hyvin tuntumaa seikoista, jotka ovat tärkeitä nuorten pohtiessa jatko-opiskelupaikkaansa.

– Ykkösenä listalla on kaupungin houkuttelevuus. Lisäksi kaupungista pitää löytyä mahdollisuus tietyn nuorta kiinnostavan alan opiskeluun, kertoo Mikkel.

Mikkelin mukaan nuorten kanssa keskustellessa esille tuli myös se, että välimatka nuoren kotipaikkakunnan ja opiskelupaikkakunnan välillä ei saisi olla liian pitkä.  Lisäksi hyvät kulkuyhteydet ovat tärkeät. Opiskelijakaupungin valintaan vaikuttaa vahvasti myös se, että kaupungissa on tuttuja jo ennestään.

– Maantieteelliseen sijaintiin on tietysti mahdotonta vaikuttaa, mutta pystymme vaikuttamaan siihen, millainen mielikuva nuorten mielissä kaupungista muodostuu.Tässä riittää haastetta niin Vaasan kaupungin päättäjille, kuin kaupungin ja alueen oppilaitosten markkinoijillekin, päättää Mikkel.

Studentum Roadshow -kiertue saapuu Vaasaan 20.-22.11. Vierailukohteina ovat Vaasan Lyseon lukio sekä KnowHow-messut.

Mikkel_WEB.jpg

Mikkel Näkkäläjärven tehtävänä on saada Vaasa ja VAMK Suomen opiskelijakaupunkien kartalle.

Takaisin