Uusi robotti Technobothniaan

Julkaistu 2014-01-08 10:27:48 EET.

Vaasan ammattikorkeakoulu ja Vaasan yliopisto ovat hankkineet tutkimuskeskus Technobothnian konelaboratorioon uuden UR-5 robotin. Tanskalaisen laitevalmistajan robotti edustaa uudentyyppistä robottisukupolvea, jotka ovat helposti käyttöön otettavia ja ohjelmoitavia. Robotin ohjelmointi tapahtuu ”taluttamalla” eli sitä siirretään käsin opetettaviin asentoihin.

- Tämän tyyppiset robotit laskevat robottihankinnan kynnystä ja ovat erittäin hyviä tietyissä sovelluksissa, kertoo konetekniikan lehtori Mika Billing VAMKista.

Uudella robotilla voidaan tehdä monipuolisesti erilaisia tehtäviä riippuen siihen asennetusta työkalusta, joka voi olla esimerkiksi jokin tarttuja, liimapistooli tai kynä. Se soveltuu mainiosti toistuviin työkiertoihin ottamaan kappaleita sorvista tai jostain muusta koneesta.

Opetuksessa uutta robottia tullaan käyttämään robotiikan peruskursseilla sekä robotiikkaan liittyvissä projektiopinnoissa. Helpon ohjelmoitavuuden ja turvanopeuksien ansiosta robotti voi työskennellä ihmisen vieressä.

- Tällä hetkellä automaation lisääminen on tärkeässä roolissa jokaisessa yrityksessä toimialasta riippumatta, joten myös yrityksissä ollaan kiinnostuneita tällaisista roboteista, tietää Billing.

Tuore robottihankinta yhdessä Yrkeshögskolan Novian kesällä Technobothnian NC- eli Numerical Control -laboratorioon tekemän sorvihankinnan kanssa vahvistaa Technobothnian laitekantaa entisestään.

- Voimmekin olla ylpeitä siitä, että meillä on nyt käytössä alan viimeisintä tekniikkaa niin opetuksessa kuin tutkimuksessa, iloitsee Mika Billing.

Technobothnian robotti.jpg

VAMKin opiskelijat pääsevät kokeilemaan uutta robottia heti alkuvuodesta robotiikan sovellusharjoituksien kurssilla.

TechnobothniaSorvi.jpg

Tiivis yhteistyö VAMKin, Novian ja yliopiston kesken mahdollistaa myös uusien laitteiden hankkimisen tutkimuksen ja opetuksen käyttöön. Kuvassa NC-laboratorion uusi sorvi.

Kuvat: Markku Kuusinen

Takaisin