Tuliaisena tukku taitoja projektiharjoittelusta

Julkaistu 2012-12-20 11:01:04 EET.

VAMKin tekniikan opiskelijat voivat suorittaa projektiharjoittelujakson Wärtsilän tai Vaasa Engineeringin, VEO:n ulkomaan toimipisteissä. Opiskelijalle tarjoutuu näin ainutlaatuinen mahdollisuus kansainvälistyä aidoissa työympäristöissä. Mallikkaasti suoritettu projektiharjoittelu voi opintopisteiden lisäksi poikia myös työpaikan yrityksestä opiskelujen päätyttyä.

Konetekniikan opiskelija, vaasalainen Niko Kuusisto vietti kolme ja puoli kuukautta Filippiineillä Kaakkois-Aasiassa, jossa hän työskenteli Wärtsilän voimalaitosprojektissa. Harjoittelijan työviikko täyttyi monenlaisista hommista: hän valvoi alueen tietöitä ja piti huolen siitä, että maantiekuljetukset työmaalle sujuivat mahdollisimman jouhevasti. Lisäksi Niko vastasi logistiikasta eli hallinnoi tavaran kuljetusta ja varastointia.

-Työskentely Wärtsilän voimalaitoksella antoi hyvän kuvan insinöörin työkentästä asennus- ja käyttöönottotöiden aikana. Monet koulussa opitut teoriat tulivatkin projektiharjoittelussa todeksi, Niko kiittelee.

Niko lähti projektiharjoitteluun parantaakseen kielitaitoaan ja kehittääkseen monella alalla tarvittavaa projektiosaamista. Hän kannustaa lähtemään maailmalle, vaikka kielitaito ei ennen reissua päätä huimaisikaan. Koska ulkomaan projekteissa työkieli on englanti, kehittyy alan ammattisanasto väkisinkin. Lisäksi opiskelija oppii organisointitaitoja sekä ottamaan vastuuta ja työskentelemään itsenäisesti. Niitä ominaisuuksia tuleva työnantaja taatusti arvostaa.

-Merkintä projektiharjoittelusta Filippiineillä ei näytä yhtään hullummalta CV:ssäni. Pidän myös matkustelusta, joten pystyin näin yhdistämään kätevästi kaksi asiaa, Niko kertoo.

WWW_Niko-Kuusisto.jpg

Vaikka työviikko oli kuusipäiväinen, ehti Niko nauttia Filippiinien kauniista luonnosta ja tutustua maan vieraanvaraisiin ihmisiin. Välillä ehti kokeilla snorklailua ja surffaamistakin.

Alahärmästä Afrikkaan

Alahärmästä Vaasaan muuttanut, tuleva koneinsinööri Jarmo Lehtomäki työskenteli viisi kuukautta Kamerunissa, Afrikassa. Työskentely Wärtsilän voimalaitoksella oli mielenkiintoinen kokemus myös päiväntasaajalla vallitsevan kuumankostean ilmaston ja sadekauden takia.

Monenlaisia haasteita työpäivään toi afrikkalaisten venyvä aikakäsitys, joka ihmetytti jämpteihin aikatauluihin tottunutta pohjalaista. Nyt Jarmo ei enää hätkähdä, vaikka kaikki ei menisikään, kuten alun perin oli suunniteltu.

-Aina ei voinut tietää, tuleeko tunnissa valmiiksi luvattu työ oikeasti tehdyksi silloin vai vasta viiden tunnin päästä. Siinä oppi joustavuutta, ettei turhaa kannata pingottaa, Jarmo sanoo.

Jarmon työtehtävät voimalaitoksella olivat monipuolisia, pääasiassa hän neuvoi alihankkijaa ja valvoi, että kaikki meni suunnitelmien mukaan. Vaikka englannilla pärjäsi kohtalaisesti Kamerunissakin, sai Jarmo välillä harjoitella myös ranskan alkeita. Tiukimmista tilanteista selvittiin käsimerkkien ja havainnollistavien piirrosten avulla.

-Oli pakko uskaltaa tehdä ratkaisuja ja olla aloitteellinen. Onneksi aina sai apua muilta työntekijöiltä, jos sitä tarvitsi, Jarmo sanoo.

Molempien mielestä ulkomaan projektiharjoittelu oli hyödyllisin vaihe opinnoissa ja niin antoisa kokemus, että sitä voi suositella muillekin.

-Lähtisin heti uudestaan, jos kutsu kävisi. Passi on edelleen takataskussa odottamassa seuraavaa seikkailua, toteaa Niko.

WWW_Jarmo-Lehtomäki.jpg

Jarmon työpaikka oli viiden kuukauden ajan Kribin voimalaitoksella, Kamerunissa. Vapaa-aikana Jarmo kävi muun muassa vaeltamassa sademetsissä ja tutustumassa afrikkalaisiin pikkukyliin.

Teksti: Eliina Salmela
Kuvat: Niko Kuusisto, Jarmo Lehtomäki

Takaisin