Raikkaita ideoita seudun kehitystyöhön

Julkaistu 2016-03-18 13:57:54 EET.

- Liiketalouden opiskelijoiden Hankeharjoitus-opintojaksolle valitsin teemaksi arktisen ulottuvuuden. Idean ja innostuksen aiheeseen sain vieraillessani Vaasan seudun elinkeino- ja kehitysyhtiö VASEKilla, kertoo VAMKin liiketalouden lehtori Leena Pommelin-Andrejeff.

Aihe oli uusi ja kiinnostava, lisäksi se tuki mainiosti Pommelin-Andrejeffin opettamia kursseja kansainvälisessä kaupassa ja logistiikassa, jotka ovat myös VAMKin tärkeitä painopistealueita. Näistä teemoista myös opiskelijoilla oli entuudestaan tietoa sekä aiemmilta kursseilta että työharjoittelun kautta.

- Arktinen ulottuvuus ja sen hyödyntäminen Vaasan seudun logistiikan kehittämisessä oli sen sijaan kaikille kokonaan uutta, sanoo Pommelin-Andrejeff.

Tutkimuskysymysten aikaansaamista vauhditti VASEKin Riitta Björkenheimin ja Anna Måttsin innostava aloitusluento. Tämän jälkeen iso opiskelijajoukko jaettiin tiimeihin, ja tiimit työstivät laajasta aihealueesta itseään eniten kiinnostavat tutkimuskysymykset.

www_Leena_AnnaMård_RiittaBjörkenheim.jpg

Leena Pommelin-Andrejeff, Riitta Björkenheim ja Anna Måtts iloitsivat sujuvasta yhteistyöstä.

Käytännöstä oivallukseen

Tiimeissä työskentely jatkui viikoittain opinnäytetyöprosessia mukaillen. Aihetta työstettiin ensin teoreettisella tarkastelulla, jota täydennettiin pienimuotoisella empiirisellä tutkimuksella. Lopuksi opiskelijat laativat tutkimustuloksistaan kirjallisen raportin, ja kurssin päättyessä valmiit työt esitettiin toimeksiantajalle esitysseminaarissa.

- Tulokset olivat mainioita: opiskelijoiden tietämys arktisesta ulottuvuudesta, Vaasan seudusta, alueen yritystoiminnasta, logistiikasta ja niiden potentiaalista kasvoi huikeasti opintojakson myötä, iloitsee Pommelin-Andrejeff.

Toimeksiantajiltakin opiskelijat saivat hyvää rakentavaa palautetta. Björkenheim ja Måtts kiittelivät opiskelijoita muun muassa raikkaista, uusista ajatuksista, hyvistä näkökulmista ja oivaltavista yhteyksistä.

www_opiskelijat_arktinen.jpg

Töiden esitystilaisuudessa seurattiin mielenkiinnolla opiskelijoiden aikaansaannoksia.

Oppia Brysselistä

Opintojakso huipentui korkean tason asiantuntijavierailuun, kun Brysselistä Vaasaan vierailulle saapunut europarlamentaarikko Merja Kyllönen tuli vierailemaan hankeharjoituksen oppitunnille ja vastaamaan opiskelijoiden kysymyksiin aihealueista, joita he olivat aiemmin tutkineet.

Kyllönen vieraili VAMKin lisäksi Vaasassa järjestetyssä EnergyWeek2016 -tapahtumassa. Europarlamentaarikko oli erityisen vaikuttunut seudulla sijaitsevasta Pohjoismaiden suurimmasta energiakeskittymästä ja hienoista tulevaisuudennäkymistä.

www_kyllonen.jpg

MEP Merja Kyllönen sai vastata opiskelijoiden kysymyksiin muun muassa Vaasan ja Uumajan välisestä laivahankkeesta, USA:n ja EU:n vapaakauppasopimuksesta ja Vaasan sataman merkityksestä.

www_juhla_arktinen.jpg

Kurssi huipentui lasien kilistelyyn. Vaikka kuohuviini ei aitoa ollutkaan, niin onnistumisen ja maaliin pääsyn tunne huumasi hetkeksi jokaisen. Sitkeä puurtaminen kannatti!

Teksti: Leena Pommelin-Andrejeff
Kuvat: Tarja Gromov, Eliina Salmela

Takaisin