Pohjanmaan AMK:t projektinhallinnan eturintamassa

Julkaistu 2015-12-22 10:13:56 EET.

Vaasan ja Seinäjoen ja ammattikorkeakoulut ovat jälleen valtakunnallisesti eturivissä opiskelijoidensa projektinhallinnan valmiuksien kehittämisessä ja mittaamisessa. VAMK ja SEAMK ovat syksyn aikana kehittäneet yhteistyössä Projektiyhdistyksen kanssa oppilaitosten käyttöön soveltuvan projektinhallinnan sertifikaatin.

www_ipmacertifikaatti.jpg

Projektiyhdistys kuuluu kansainväliseen IPMA*-verkostoon, jossa ovat mukana yli 60 eri maan vastaavat yhdistykset. IPMA:n neliportaisen kompetenssijärjestelmän mukaan sertifioituja projektipäälliköitä ja projektijohtajia on maailmanlaajuisesti yli 200 000 ja Suomessa jo yli 4 000.

- Opiskelun yhteydessä suoritettavaksi tarkoitettu PM Foundation -sertifikaatti on rakenteellisesti ja sisällöllisesti yhteensopiva IPMA:n kansainvälisen arviointijärjestelmän kanssa. PM Foundation nojautuu IPMA:n kehittämään projektinjohtamisen 49 kyvykkyysalueen määritelmään, jota käytetään myös IPMA:n neliportaisen sertifioinnin perustana. Näin oppilaitokset ja opiskelijat pystyvät suoraan vertaamaan sekä opetuksen sisältöä että hankkimaansa osaamista kansainvälisesti tunnettuun ja työelämässä korkealle arvostettuun kompetenssijärjestelmään, kertoo Jouko Kaaja Projektiyhdistyksestä.

Joulukuun alussa SeAMKin uusissa tiloissa Framilla järjestettiin uuden PM Foundation-sertifioinnin ensimmäinen yhteinen pilottitilaisuus. Mukana oli yhteensä 10 opiskelijaa sekä kaksi projektinhallinnan opetuksesta vastaavaa opettajaa VAMKista ja SEAMK:sta. Kolmetuntisen koetilaisuuden vaativuutta kuvaa hyvin se, etteivät opettajatkaan saaneet kokeesta täysiä pisteitä ja muutama opiskelijakin joutuu vielä palaamaan oppikirjojen pariin ennen uutta yritystä.

- Halusimme olla itse mukana PM Foundation -sertifiointikokeen pilotissa, jotta pystymme arvioimaan sertifioinnin sopivuutta ja myös, jotta osaamme kertoa opiskelijoille konkreettisesti, millainen kokemus heillä sertifiointiin lähtiessään on edessään, sanovat Vaasan AMK:n opettajat Lotta Saarikoski ja Pekka Ketola.

- Ja olihan meille itsellemmekin tietenkin tärkeää saada palautetta osaamisestamme ja että se riitti sertifikaatin suorittamiseen, heittävät molemmat hymyssä suin vielä lopuksi.

Pohjanmaan oppilaitokset ovat jo aiemmin olleet aktiivisesti mukana projektinhallinnan koulutuksen kehittämisessä. Vaasalaiset ja seinäjokiset ovat menestyneet projektiosaamisellaan oppilaitosten projektinhallinnan SM-kisoissa erittäin hyvin. Yli 90 joukkueen kilpailussa SeAMKin joukkue tuli tänä vuonna finaalissa hopealle ja vuonna 2013 voitto meni Vaasan AMK:n joukkueelle. Molemmat oppilaitokset ovat aktiivisesti myös mukana PRY:n Academic Summit -verkoston toiminnassa. Kummankin oppilaitoksen menestyksen takaa löytyy vuosien systemaattinen ja aktiivinen projektinhallinnan opetuksen kehitystyö. Uuden, vahvasti kansainvälisyyteen nojaavan Foundation -sertifioinnin hyödyntäminen opetuksessa on looginen askel ylöspäin tässä kehittämisessä.

- PM-sertifikaatti on hieno lisä CV:ssäni. Tulevaisuudessahan projektinhallintataidot vain korostuvat entisestään. Halusin suorittaa sertifikaatin, kun siihen nyt tuli loistava mahdollisuus jo opiskelujeni aikana, kertoo VAMKin konetekniikan joint-degree opiskelija Agbemon Fangnon.

SeAMKin yliopettajana työskentelevällä Beata Taijalalla on selvä näkemys projektiosaamisen tärkeydestä työelämään siirtyville nuorille ammattilaisille.

- Olemme ylpeitä voidessamme olla ensimmäisinä ottamassa käyttöön kansainvälisen työelämän kompetensseihin nojaavaa sertifikaattia. Ammattikorkeakoulun opiskelijoille PM Foundation -sertifikaatti on myös arvokasta valuuttaa CV:ssä työelämään siirryttäessä. Monilla aloilla sertifikaatit ovat työnantajille jopa keskeisiä kilpailutekijöitä. Samalla saamme opetuksen suunnittelua varten arvokasta tietoa ja palautetta siitä, miten hyvin koulutuksemme vastaa käytännön työelämässä tarvittavaan projektiosaamiseen, totea Taijala.

www_certikaatti2.jpg

Opiskelijat Abgenom Fangnon ja Prince Agoalikum sekä opettajat Lotta Saarikoski ja Pekka Ketola tyytyväisinä sertifikaatinjakotilaisuudessa.

Lisätietoja:

- Jouko Kaaja, Projektiyhdistys ry, puh. +358 400 40314
- Lotta Saarikoski, VAMK puh. 040 582 7710
- Beata Taijala, SeAMK, puh. 040 8304217

*International Project Management Association IPMA

Projektiyhdistys ry
Projektiyhdistys ry:n tavoitteena on suomalaisen projektiosaamisen kehittäminen kaikilla tasoilla ja sen nostaminen kilpailuvaltiksi niin kotimaassa kuin kansainvälisillä markkinoilla. Projektiyhdistys on perustettu vuonna 1986 ja siihen kuuluu yli 4 000 jäsentä yli 600 eri organisaatiosta. Yhteistyö myös oppilaitosten ja opiskelijoiden kanssa on erittäin aktiivista ja monimuotoista.

Takaisin