Peruspalveluministeri Huovinen jututti VAMKin opiskelijoita

Julkaistu 2015-01-14 14:22:49 EET.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen vieraili VAMKissa tapaamassa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita 14.1.2015. Rennon aamukahvittelun aikana ministeri kuuli heidän ajatuksiaan opiskelusta ja työnäkymistä.

Riikka Litmanen, Pauliina Mäkelä, Piia Hirvelä ja Marjanne Ristiluoma totesivat yhteen ääneen, että alavalinta on mennyt nappiin. Lähes kaikki toivoivat voivansa jäädä Vaasaan valmistuttuaan.

- Tänne on tullut hyvin kotiuduttua, vain alituiseen merituuleen ei tahdo tottua, nauraa sisämaan tyttö Marjanne ja ministeri, Keski-Suomesta hänkin, on samaa mieltä.

SOTE-uudistus puhutti

VAMKin SoTe-alan koulutuksen edustajina läsnä olleet yksikön johtaja Raimo Koivisto ja koulutuspäälliköt Regina Nurmi ja Riku Niemistö kuulivat Ministeri Huoviselta ajankohtaista tietoa sosiaali- ja terveysalan palvelurakenteen uudistuksesta eli SOTEsta.

- Uudistusta on tehty pitkään, mikä on koetellut epävarmuutena kentän ammattilaisia. Prosessi on kuitenkin ollut tarpeellinen ja opettanut paljon. Laki uudesta sosiaali- ja terveysalan palvelurakenteesta saadaan eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa, Huovinen toteaa.

Monenlaisia osaajia tarvitaan

Ryhmä keskusteli myös ammattiosaamisen ja työskentelytapojen uudistumisesta, esimerkiksi moniammatillisista tiimeistä, joissa oikeanlainen asiantuntemus kohtaa juuri oikean asiakkaan. Ministeri Huovinen kehotti koulutuksen järjestäjiä myös miettimään alan hierarkkisuutta.

- Tarvitaanko koulutuspalettiin tulevaisuudessa myös perustutkintoja lyhyempää koulutusta, jotta varmistetaan erityyppisten asiantuntijoiden työn kohdentuminen paremmin? Myös tiiviimpi yhteistyö alan järjestöjen ja vapaaehtoisten kanssa on toivottavaa, Huovinen kannustaa.


SusannaHuovinen1_www.jpg

Riikka Litmanen, Pauliina Mäkelä, Piia Hirvelä ja Marjanne Ristiluoma saivat ministeri Huoviselta jämäkän neuvon: Viekää tuoretta näkökulmaa työelämään, älkääkö antako periksi luutuneille käsityksille. Juuri teitä tarvitaan sosiaali- ja terveysalan murroksessa.

SusannaHuovinen2_www.jpg

Ministeri Huovinen ilahtui kuullessaan hoitotyön koulutuspäällikkö Regina Nurmelta (vasemmalla) VAMKin hankkeesta, jossa koulutettiin 800 koti- ja laitoshoidossa työskentelevää mm. kohtaamaan työn muutoksia ja kehittämään omia asenteitaan. Yksikön johtaja Raimo Koivisto voi ylpeänä kertoa, että VAMKissa ala on hyvin vetovoimainen ja tuottoisa: opiskelijat valmistuvat ajallaan ja yli 90 prosenttia heistä työllistyy heti.

Teksti ja kuvat: Tarja Gromov

Takaisin