Opinnot tasapainottavat jääkiekkoilijan elämää

Julkaistu 2012-02-08 09:09:14 EET.

22-vuotiaat Juuso Mörsky ja Markus Piispanen pelaavat Vaasan Sportin edustusjoukkueessa ja kertovat odottavansa innokkaina kevään playoff-pelejä, joissa pääsee todenteolla näyttämään taitonsa.

Ammattimainen jääkiekon pelaaminen vie paljon aikaa. Aamupäivätreenit pidetään lähes päivittäin. Viikossa on kahdesta kolmeen peliä, ja etenkin vieraspeleissä kuluu koko päivä.
– Ei sitä huvikseen pyöri hallilla ja käytä kaikkea aikaansa lätkään. Tähtäimessä on, että pääsee SM-liigaan ja saa peliaikaa muussakin kuin nelosketjussa, Juuso selvittää.

Treeneistä nuoret miehet siirtyvät iltapäiväksi opintojen pariin. Molemmat opiskelevat Vaasan ammattikorkeakoulussa englanninkielisessä koulutusohjelmassa; Markus matkailua ja Juuso kansainvälistä kauppaa.
– Pelasin jääkiekkoa ja samalla opiskelin yliopistossa Yhdysvalloissa puoli vuotta. Haluan ylläpitää hankkimaani kielitaitoa, Markus kertoo.

Sport-pelaajat.jpg

Markus Piispanen (vas.) ja Juuso Mörsky nauttivat nyt pelaamisesta. Opinnot VAMKissa valmistavat jääkiekkouran jälkeiseen elämään.

Ei vain lätkää

Opinnot tasapainottavat jääkiekkoilijoiden elämää ja antavat muuta mietittävää urheilun lomaan. Kampuksella myös tapaa ihmisiä joukkueen ulkopuolelta. Lisäksi kun on korkeakoulututkinto taskussa, ei jääkiekkouran jälkeen jää tyhjän päälle.

Ammattimaisen urheilun ja opiskelun sovittaminen yhteen ei käy tuosta vain. Opiskelu on itsenäisempää ja vastuu opintojen etenemisestä on pitkälti omissa käsissä. Juuso ja Markus kiittelevät suuresti opettajia joustavuudesta.
– Opiskelusta ei tulisi mitään, jos opettajat eivät antaisi siimaa. Myös opiskelukaverit auttavat, jos tuntuu että on pudonnut kärryiltä luennon jäätyä väliin.
Urheilusta on myös hyötyä koulun penkillä, vaikka opinnot viivästyisivätkin normaalitahdista. Jääkiekko on tulosurheilua, mikä vaatii pelaajilta kunnianhimoa ja määrätietoisuutta. Myös opiskelussa on tehtävä töitä saavutusten eteen.

Jääkiekko toi nuoret miehet Vaasaan puolitoista vuotta sitten.
– Parasta on että Vaasa on opiskelijakaupunki ja täynnä samanikäistä porukkaa. Todella viihtyisä kaupunki, joskin välillä tuntuu pienikokoiselta, pääkaupunkiseudulta muuttanut Markus miettii.


Teksti ja kuva: Tiina Ramsila

Takaisin