Leipäjuusto ja kauramakkara nuorten käsittelyssä

Julkaistu 2013-02-20 11:12:40 EET.

Kyrönmaalaiset ruoan alkutuottajat  ovat antaneet Vaasan ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijoille tuotekehitystehtävän. Opiskelijoiden tuli kehittää ja testata opintojaksollaan reseptejä, joissa käytetään lähiraaka-aineita.

Restonomiopiskelijat ideoivat ja toteuttivat uudenlaisia nuorille suunnattuja ruokia. Merikaarros Ky antoi raaka-aineeksi kauramakkaran ja Ylimartimon Lähijuustola leipä- ja salaattijuustonsa.

–Aluksi tehtävä oli vaikea, mutta kokeilimme useita reseptejä, joista valittiin parhaat, kertoo opiskelija Kati Toivonen.

Hänen ryhmänsä oli luonut leipäjuustoa sisältävän alkupalan, pääruuan sekä jälkiruuan. Juustontuottaja Pekka Ylimartimo kiitteli menussa etenkin lakritsikastikkeen keksimistä voissa paistetun leipäjuuston seuraksi. Opiskelijat ovat olleet motivoituneita saadessaan tehdä aitoa tuotekehitystä.

Tuotekehitystehtävä on osa Lähiruokaa Kyrönmaalta -hanketta, jossa ruoan tuottajat ja kuluttajat pyritään tuomaan lähemmäs toisiaan. Hankkeen projektipäällikkö Kirsi Salomaa VAMKista toivoo, että lähiruoka näkyisi yhä enemmän alueen kaupoissa ja tapahtumissa, kuten maalaismarkkinoilla.

Hankkeen tavoitteena on parantaa kyrönmaalaisten ruoan alkutuottajien toimintaedellytyksiä. Ruuantuottajien tarjonnan ja kysynnän nykytilannetta on kartoitettu opiskelijavoimin. Lähiruokaa Kyrönmaalta – Maalaismakuja ruokapöytään on Leader-hanke, jonka rahoittaa 90 % Yhyres-kehittämisyhdistys ry. Yksityistä rahoitusta on 10 %. Hanke keskittyy lähiruokatuottajien kartoitukseen, ruokatuotteiden tuotekehitykseen ja markkinointiin.

WWW_lähiruoka.jpg

Yrittäjät Jouko  ja Eva Haapanen sekä Pekka Ylimartimo antoivat kirjallista palautetta opiskelijoiden kehittämistä resepteistä. Lautasella on kylmäsavulohi-leipäjuustoalkupala sekä lihamureketta.

Teksti ja kuvat: Pia Liedes

Takaisin