Leijonanluolasta Grande Finaleen

Julkaistu 2016-04-04 15:05:56 EEST.

VAMKin konetekniikan kolmannen vuoden opiskelijat tekivät kuluvan lukuvuoden aikana oikeaa tuotekehitystyötä, jonka aiheet tulivat suoraan Prima Power Oy:n tuotekehitysprosessista. Tuotekehityskilpailun parhaat tulokset palkittiin selvällä setelirahalla.

Alun ideointi- ja konseptivaiheen jälkeen tiimejä yhdisteltiin parhaiden ideoiden jatkokehitystä varten. Osa ideoiden pohjalta tehdyistä suunnitelmista saatiin niin valmiiksi, että ne lähtevät prototyyppivaiheeseen, ja jos se onnistuu hyvin, tuotantoon asti.

www_porukka-p.jpg

Kaikkiaan seitsemän tiimiä oli mukana ideointi- ja konseptivaiheessa, jossa syntyneet parhaat suunnitelmat palkittiin.

Prima Power (aiemmin Finn-Power) kuuluu Prima Industries Groupiin. Se on yksi johtavia levytyökeskusten valmistajia maailmassa. Prima Powerin menestys perustuu voimakkaaseen tuotekehitykseen ja uusiin innovaatioihin. Uusia ideoita haetaan muun muassa opiskelijoille suunnattujen kilpailujen avulla, joita on järjestetty jo useaan kertaan eri aihepiireihin liittyen. Haasteet ovat todellisia ja sen takia ne motivoivat myös opiskelijoita eri tavalla kuin keksityt aiheet.

Aiheiden hakemista

Projekti käynnistyi syyskuun alussa heti ensimmäisenä koulupäivänä, kun tiimit kävivät tutustumassa tehtaaseen ja tuotteisiin Kauhavalla. Tehtaalla Prima Powerin mentorit esittelivät aiheet ja asettivat tavoitteet tiimeille.

www_PrimaPower2.jpg

Tuotekehitysprosessin opinnot käynnistyivät opintovierailulla Prima Powerin tehtaalle.

www_PrimaPower1.jpg

Prima Powerin Antti Kuusisaari esitteli opiskelijoille työkalua, joka oli yksi tuotekehittelyn kohteena olevista tuotteista.

Leijonanluolassa

Työtä jatkettiin Muotoilukeskus Muovan tiloissa, jossa opiskelijat oppivat ideoimaan ja luonnostelemaan Satu Aaltosen ohjaamina. Ensimmäinen audit-tilaisuus oli lokakuun alussa, missä tiimit esittelivät yleisölle kolme parasta ideaansa leijonanluolassa ja saivat kommentteja sekä uusia ideoita ohjaajilta ja mentoreilta.

Konseptien esittelyä

Kehitystyö jatkui konseptien laatimisella parhaan idean pohjalta, jotka esiteltiin Prima Powerin Democenterissä marraskuussa. Tuolloin konseptit olivat jo konkreettisempia, ja niiden jatkokehityksestä saatiin mentoreilta tarkat ohjeet. Tässä vaiheessa joidenkin tiimien tehtävät hieman vaihtuivat, ja opiskelijoita ohjattiin keskittymään pelkästään johonkin laajan kokonaisprojektin osa-alueeseen.

Jännittävä finaali

Tiimit tekivät ankarasti töitä uusien ohjeiden mukaan ja loivat parhaiden konseptien alustavia 3D-malleja. Kilpailun finaali oli joulukuun lopussa, missä oli jo melko valmiita konsepteja esillä. Esimerkiksi tiimi Revolverilla oli tässä vaiheessa 3D-tulostettu prototyyppi esiteltävänä. Tuomarineuvosto eli mentorit vetäytyivät miettimään päätöstään joulun yli silmin nähden tyytyväisen näköisinä.

Palkinnot jakoon

Tammikuun puolivälissä järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa 1 500 euron ykköspalkinnon kuittasi tiimi Revolveri, johon kuuluivat Roope Ketoja, Joni Malmi ja Teemu Salo. Kakkospalkinnon, 1000 euroa, pokkasi Team Ahma eli Penjami Forsberg, Sami Kuivalainen ja Jami Ylihärsilä. He saivat myös aktiivisuusbonuksena 200 euroa ”V8-bensarahaa”. Kolmospalkinnolla palkittiin T34M eli Aleksi Hyyriö ja Juho Rantala.

www_teemi-revolveri-p.jpg

Tiimi Revolveri esitteli tuomaristolle 3D-mallin ja kuittasi ykköspalkinnon.

www_Juha-ja-lotta-p.jpg

Lehtori Juha Hantula ja koulutuspäällikkö Lotta Saarikoski seurasivat opiskelijoiden aikaansaannoksia.

Viimeistelyä vaille

Työ jatkui edelleen, vaikka palkinnot oli jo jaettu. Projektissa siirryttiin viimeistelyvaiheeseen, jossa tehtiin 3D-malleja, piirustuksia ja osaluetteloita. Tähän vaiheeseen kuului myös materiaalien valintaa sekä valmistettavuuden ja kokoonpantavuuden analysointia (DFMA).

Tiimejä yhdisteltiin, ja osa tiimeistä toimi alihankkijoina voittaneille tiimeille. Näin saatiin parhaat ideat viimeisteltyä ennen Grande Finalea.

Grande Finale!

Viimeistellyt suunnitelmat esiteltiin mentoreille loppugaalassa Karperö UF:n tiloissa. Tiimit olivat saaneet aikaan toteuttamiskelpoisia parannuksia Prima Powerin tuotteisiin, ja ne esiteltiin nyt mentoreille ja opettajille. Kahdella tiimillä oli mukana 3D-tulostettuja osia, joita hypisteltiin ahkerasti.

Jokainen kunnon projekti päätetään saunailtaan, niin tämäkin. Makkaran sijaan tarjolla oli maistuva illallinen ja siihen sopivat juomat. Ei huono päätös pitkälle projektille!

Jatkoa seuraa

Tuotekehityksen opiskelu oikeiden haasteiden, tuotteiden ja ammattilaisten kanssa on opettavaista ja motivoivaa kaikille osallistujille. Se myös innostaa jatkamaan tällaista projektimuotoista työtä tulevaisuudessakin. Kun vielä Prima Powerin executive-tason edustajat ovat olleet aktiivisesti mukana kannustamassa, ohjaamassa ja neuvomassa opiskelijatiimejä, on mukava jatkaa tästä eteenpäin uusien aiheiden ja haasteiden parissa seuraavien tiimien kanssa tulevana syksynä.

www_esitys.jpg

Tuotekehityskilpailun päättäjäistilaisuus sinetöi pitkän ja tuloksekkaan tuotekehitysprojektin.

Teksti: Lehtori Juha Hantula
Kuvat: Satu Aaltonen, Juha Hantula

Takaisin