Käytäntö on kova sana

Julkaistu 2016-06-20 13:22:02 EEST.

Anu Sunesonin, 36, ja VAMKin tiet kohtaavat nyt toista kertaa. Reilu kymmenen vuotta sitten Suneson opiskeli VAMKissa tietojenkäsittelyä, ja kesäkuun alussa hän vieraili Erasmus-asiantuntijavaihdossa VAMKin IT-osastolla.

Vaasalaissyntyinen Suneson työskentelee mikrotukihenkilönä Karlstadin yliopistossa Ruotsissa, jonne on päätynyt monien vaiheiden kautta. AMK-opiskeluun kuulunut työharjoittelu Vaasan Soneralla poiki työpaikan Wärtsilän IT-tuessa opintojen jälkeen. Kun Wärtsilä siirsi IT-palvelunsa Irlantiin, Suneson alkoi haaveilla muutosta suosikkikaupunkiinsa Tukholmaan.

Suneson ehti asua Tukholmassa kolme viikkoa, kun sai työpaikan lääkeyritys Pfizerilla.

- Sen jälkeen työskentelin IBM:llä mikrotuessa, kunnes muutin perheeni kanssa Karlstadiin ensin pelastuslaitoksen IT-tukihenkilön tehtäviin ja myöhemmin samoihin hommiin yliopistolle, Suneson kertoo.

Huipputyypit muistetaan

VAMKista saadut opit ovat olleet kovassa käytössä. Suneson kiittelee käytännönläheistä, suoraan työelämän toiveita vastaavaa koulutusta sekä VAMKin hyviä opettajia.

- Ruotsissa ei ole ammattikorkeakouluja, joten olen jokaisessa työhaastattelussa päässyt selostamaan, mitä ammattikorkeakoulussa opiskelu tarkoittaa. Työnantajat ovat olleet hyvin tyytyväisiä kuullessaan juuri käytännönläheisestä puolesta, Suneson sanoo.

Suneson kannustaakin työ- tai harjoittelupaikkaa etsiviä nuoria rohkeuteen.

- Jos mahdollista, niin kannattaa mennä reippaasti esittelemään itsensä työpaikkaan ja kertoa, mistä on kiinnostunut ja missä asioissa on hyvä. Hyvät tyypit jäävät työnantajien mieleen, ja saattavat poikia työpaikan myöhemminkin, Suneson sanoo.

Asiakaspalvelua tiimihengessä

Anu Sunesonin työpäivään 16 000 opiskelijan ja 1200 työntekijän yliopistossa kuuluu palavereita, asiakkaiden IT-ongelmien ratkomista sekä laitteiden ja koneiden sisäänostoa.

- Ruotsissa palavereita pidetään paljon enemmän kuin Suomessa, mutta muuten työ on yllättävänkin samanlaista kuin pienemmässä VAMKissa, Suneson kertoo.

Viikon vierailun aikana Suneson on päässyt tutustumaan VAMKin IT-osaston lisäksi Vaasan yliopiston ja tiedekirjasto Tritonian toimintaan.

- Olen saanut vierailun aikana hyviä vinkkejä omassa työssäni kohtaamieni haasteiden ratkaisemiseksi, iloitsee Suneson.

www_Suneson.jpg

En olisi voinut valita parempaa paikkaa ja kaupunkia opiskella, kiittelee Anu Suneson VAMKissa viettämäänsä aikaa.

Teksti ja kuva: Eliina Salmela


Takaisin