Hotellin energiasyöpöt syynissä

Julkaistu 2016-04-05 08:22:01 EEST.

VAMKin sähkötekniikan opiskelijat Janne Bergendahl, Harri Hakomäki, Mika Karhulahti, Joonas Saarela ja Katja Vertanen voittivat S-ryhmän järjestämän energiatehokkuuskilpailun, jossa haettiin energiatehokkuutta ja energiansäästöä hotelleille.

- Ryhmämme dynamiikka oli loistava ja aiempi osaamisemme eri aloilta täydensi toisiaan, kiteyttää Joonas Saarela voittajajoukkueen menestysreseptin.

Kilpailutehtävän aikatauluttaminen ja sen sijoittaminen työn ja perheen rinnalle oli opiskelijaryhmän suurin haaste. Tiimi suorittaa insinööriopintojaan VAMKissa iltaisin ja viikonloppuisin suoritettavana monimuoto-opintoina.

Taitavampaa talotekniikkaa

Original Sokos Hotel Royal Vaasa haki kilpailun kautta teknisiä ratkaisuja tai työprosessiehdotuksia, jotka säästävät energiaa hotellin ravintolakeittiössä, sauna- ja uima-allasosastolla sekä lämmityksessä, ilmanvaihdossa ja logistiikassa. Ratkaisujen toivottiin olevan sellaisia, joita pystytään soveltamaan käytännössä Royal Vaasassa ja koko S-ryhmässä.

- Saimme vapaat kädet lähteä kartoittamaan hotellin energiasyöppöjä. Hotellikierroksen jälkeen päätimme keskittyä talotekniikkaan ja sen parantamiseen, kertoo Katja Vertanen.

Jatkuvasti kiristyvät energiamääräykset ja koventuva vaatimustaso sisäilmaolosuhteiden suhteen lisäävät talotekniikan roolin tärkeyttä rakentamisessa. Raadin arvion mukaan voittajatiimin esittämät ajatukset talotekniikan parantamiseksi ovat sovellettavissa mahdollisesti muihinkin vastaaviin kohteisiin ja ovat järkeviä taloudellisesti. Myös tiimin napakka ja käytännönläheinen työ, jossa oli esitetty konkreettisia esityksiä ja kuunneltu liiketoiminnan näkemyksiä, miellytti tuomaristoa.

Vaikeuksista voittoon

Opiskelijat osallistuivat kilpailuun osana projektityön opintoja, jotka käynnistyivät viime syksynä.

- Tällaisessa tehtävänannossa opettajan rooli on toimia valmentajana, joka tarkkailee ja ohjailee mutta ei varsinaisesti puutu tapahtumien kulkuun. Opiskelijat selvittävät itsenäisesti eteen tulevat ongelmat ja oppivat myös erheistä, kertoo lehtori Mikko Västi.

Voittajajoukkue palkittiin matkalla Helsinkiin, jossa opiskelijat pääsevät esittämään voittajatyön S-ryhmälle. Tiimi esitteli palkitun työn myös Vaasassa järjestetyssä kansainvälisessä energia-alan tapahtumassa EnergyWeekillä.

Haku VAMKin päivä- ja monimuoto-opintoihin 6.4. mennessä osoitteessa opintopolku.fi

www_VAMK_Energiatehokkuus.jpg

Voittoisa viisikko Mika Karhulahti, Joonas Saarela, Harri Hakomäki, Katja Vertanen ja Janne Bergendahl sekä lehtori Mikko Västi.

Teksti ja kuva: Eliina Salmela

Takaisin