Hoitotyön harjoittelu alkaa aikaisessa vaiheessa

Julkaistu 2014-03-18 10:55:39 EET.

Sairaanhoitajaopiskelijan ammatillista kasvua tukee heti ensimmäisestä lukuvuotena suoritettava työharjoittelujakso.

Ensimmäinen harjoittelu jännittää yleensä opiskelijoita, mutta sitä pidetään virkistävänä vaihteluna koulussa käyntiin.

Työharjoittelun aloittamisessa pelotti opiskelija Laura Pohjolan mukaan se, osaako tehdä mitään. Ohjausta hän kertoo saaneensa parin viikon aikana heti työn ergonomiassa, eli miten tulisi nostaa.

Lehtori Suvi Kallio Vaasan ammattikorkeakoulusta kertoo, että tavoitteena ensimmäisessä harjoittelussa on oppia perushoitotoimet: peseminen, suihkussa auttaminen ja syöttäminen. Ohjaajan valvonnassa he saavat myös antaa injektioita lihakseen, pistää insuliinia, katetroida sekä mitata verensokeria ja verenpainetta.

Kokemusta saadaan kädentaitojen lisäksi potilaan ja omaisten kohtaamisessa.

- Opiskelijat saavat harjoitusta vuorovaikutuksessa, potilaissa on koko ihmisten kirjo  ja harjoittelijan on laitettava itsensä likoon, Kallio kuvaa.

Alan vaihto

Alexanda Saariniemi aloitti sairaanhoitajaopinnot viime syksynä. Hän otti opintovapaata lentoemännän työstään ja hankkii nyt jo neljättä tutkintoaan. Nykyisen ammattinsa lisäksi hänellä on merkonomin ja restonomin tutkinnot.

- Työvuosia on vielä paljon jäljellä ja sitä miettii, miten kauan lentotyötä riittää.  Tulevaisuus voisi olla leikkaussalihoitajana, hän perustelee alan vaihdostaan.

Kuuden viikon työharjoittelu Vaasan kaupunginsairaalassa on lähtenyt hyvin käyntiin;  asiakaspalvelun ammattilainen on tottunut kaikenlaisiin asiakkaisiin ja ruotsin kieleen.

Haasteena on ollut käytännön työ. Saariniemi kertoo miettineensä esimerkiksi, miten kovia otteita pesemisessä ja vaipanvaihdoissa voi käyttää. Lisäksi vanhuksen puolesta ei saa tehdä kaikkea, vaan häntä tulisi rohkaista omatoimisuuteen.

Sairaanhoitajakoulutukseen sisältyy harjoittelua 75 opintopistettä 3,5 vuoden opiskeluaikana. Kun ensimmäinen vuosi on takana, voivat opiskelijat hakea kesätyönä lähihoitajan sijaisuuksia.

www_hoitotyonharjoittelu.jpg

Suvi Kallio Vaasan ammattikorkeakoulusta keskustelee Alexanda Saariniemen kanssa työharjoitteluun liittyvistä tehtävistä.

Teksti ja kuva: Pia Liedes

Takaisin