8.1. eduroam

Vaasan ammattikorkeakoulun kiinteistöissä on käytössä langaton eduroam-verkkovierailujärjestelmä. Kyseessä on maailmanlaajuinen langaton verkko, joka mahdollistaa verkkovierailun eri maiden korkeakouluissa ja kampusalueilla. eduroam on ainoa sallittu langaton verkko omien laitteiden käyttöön kampusalueella.

eduroam-verkkoon kirjaudutaan omalla Vaasan ammattikorkeakoulun käyttäjätunnuksella ja salasanalla poiketen tästä vain käyttäjätunnuksen kirjoitusasulla. Oikea käyttäjätunnuksen kirjoitusasu on muotoa e1234567@vamk.fi, eli oma käyttäjätunnuksesi lisättynä @vamk.fi -päätteellä. Käyttäjätunnuksen pääte on tärkeä, koska sen perusteella eduroam-verkko yhdistää tunnuksen oikeaan korkeakouluun.

Useissa päätelaitteissa verkon käyttöönotto vaatii vain eduroam-verkon valinnan löydetyistä langattomista verkoista ja syöttämällä oman tunnus@vamk.fi -tunnuksen ja salasanan laitteen niitä pyytäessä. Laite saattaa ensimmäisellä kerralla varoittaa tuntemattomasta varmenteesta, mutta varmenteen hyväksymällä tätä ei pitäisi tapahtua enää uudelleen. Joissain laitteissa ja käyttöjärjestelmissä täytyy eduroam-asetuksia määritellä erikseen ennen kuin yhteys alkaa toimimaan. Näistä asetuksista esimerkkejä sivun lopussa.

Joissain laitteissa voidaan määritellä ns. anonyymi-identiteetti. Tämä ei ole pakollinen asetus, mutta asetuksella parannetaan yksityisyyden suojaa verkkoa käytettäessä. Myös anonyymi-identiteetissä täytyy identiteetin lopussa esiintyä @vamk.fi -pääte. Hyvä anonyymi-identiteetti on esimerkiksi anonymous@vamk.fi.

Lisätietoa eduroam-verkosta
https://www.eduroam.org/

Ongelmatapauksissa ota yhteys helpdeskiin. Muista kertoa mahdollisimman tarkkaan seuraavat: laite millä yrität yhteyttä, mahdollisen virheilmoituksen, sijainnin kampusalueella, päivämäärän ja kellonajan milloin yritit yhteyttä.
helpdesk@vamk.fi

Ohjeita eri laitteille

Windows/Mac OS X

 • Avaa eduroam Configuration Assistant Tool -sivu:
  http://cat.eduroam.org
 • Klikkaa “eduroam-käyttäjä: lataa eduroam-asennuspakettisi” -painiketta, jonka jälkeen avautuu uusi ikkuna. Kirjoita tämän uuden ikkunan haku-kenttään “vaasa” rajataksesi hakutulosten määrää ja valitse listasta VAMK:n vaihtoehto.
  wlan_eduroam_1.png
 • Valitse sen laitteen käyttöjärjestelmä jolla haluat käyttää eduroam-verkkoa, lataa ja suorita asennuspaketti.
  wlan_eduroam_2.png

 • Asennuksen aikana sinulta pyydetään käyttäjätunnusta ja salasanaa. Anna käyttäjätunnuksesi aiemmin kerrotussa muodossa (tunnus@vamk.fi).

Android

Lataa Play kaupasta sovelluksen, joka tekee asetukset valmiiksi.

https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.ac.swansea.eduroamcat

 • Sovellus hakee lähellä olevien korkeakoulujen eduroam verkot. Valitse  Vaasan ammatikorkeoulu ja sen alta löytyy VAMK eduroam settings linkki. Klikkaa tätä linkkiä ja ohjelma alkaa lataamaan asetuksia puhelimeesi.
 • Avaa sovelluksen kautta ladattu tiedosto ja valitse Asenna (Install).
 • Syötä Vamkin käyttäjätunnus  (esim e1234567@vamk.fi) ja salasanasi
 • Asetukset on nyt tallennettu
 • Nyt voit valita laitteesi asetuksista WIFI verkoksi eduroam verkon.