7.5. SSH-pääteyhteys ja tiedostojen siirto (Putty, WinSCP ja Swish)

Jos haluat käyttää pääteyhteyttä ja Linux-sovelluksia, ota ensin SSH-yhteys shell.puv.fi -koneeseen. Ilmaiset Windowsin SSH-protokollaa käyttävät PuTTY ja WinSCP -ohjelmistot ovat ladattavissa webistä. PuTTY:llä voit käyttää päätepohjaisia palveluja ja WinSCP:llä voit siirtää tietoa esim. kotikoneeltasi oppilaitoksen Linux-palvelimella sijaitsevaan public_html -kotisivujulkaisuhakemistoon.

SSH -yhteyttä on rajoitettu tietoturvasyistä siten, että vain Suomalaisista IP-verkoista on pääsy ssh-protokollaa käyttäen.

Jos jostain syystä haluat ulkomaisista verkoista ottaa yhteyttä SSH-protokollalla esim. shell.vamk.fi palvelimeen, ilmoita siitä helpdesk-palveluun (helpdesk@vamk.fi) niin voimme avata yhteyden erikseen.

Katso myös Swish (Easy SFTP for Windows), jolla voit helposti liittää kotihakemistosi/U-asemasi omalle Windows-koneellesi ikäänkuin yhdeksi verkkolevyksi/-kansioksi (asennuksen jälkeen Computer/Tietokone-näkymän alle ilmestyy Swish, jonka alle voit luoda kotihakemistollesi oman yhteyden/näkymän). Yhteysasetuksissa kansiopolkuun kannattaa laittaa arvoksi piste eli ".", joka tarkoittaa, että Swish näyttää kotihakemistosi koko sisällön.

remote_transfer_1.png

  • Nimi: U
  • Isäntä: shell.vamk.fi
  • Portti: 22
  • Käyttäjä: (esim. e1234567)
  • Polku: .

Katso myös kohta 4.1. U-asema.