7.3. Remote Desktop

Yhteyden mahdollistavat ohjelmat omiin laitteisiin

Windows 8, Mac/iOS ja Android –laitteisiin saa ladattua ja asennettua Microsoft Remote Desktop –sovelluksen niiden omista sovelluskaupoista.
Käytännössä ainakin Windows 7 ja 8 –tietokoneiden käyttäjät pystyvät avaamaan yhteyden myös ilman erillisiä ohjelma-asennuksia.

Yhteyden avaaminen

Yhteyden avaaminen onnistuu https://rdp.vamk.fi –sivun linkeillä ja ohjeilla. Tällä hetkellä on käytettävissä kolme erilaista yhteyttä:
- RemoteApps - yleiset ohjelmat, joita VAMK voi jakaa käyttäjilleen henkilökohtaisiin laitteisiin etäyhteyksien kautta. Käytettävissä olevia ohjelmia voi selata täältä
- BT1 – Nova and Abilita –ohjelmistoja
- Staff – vain henkilökunnalle tarkoitettu yhteys joka mahdollistaa esim. Rondon ja WinhaPro:n käytön

Kirjautuminen vaatii domain nimen käyttäjätunnuksen yhteydessä ja voi olla muotoa:

- opiskelijat : käyttäjätunnus@edu.vamk.fi
- henkilökunta : käyttäjätunnus@vamk.fi
- kaikki :  AD\käyttäjätunnus

Yhteyden rajoitteet

- Poistuessa yhteydestä tulisi käyttää etäkoneen log off -toimintoa. Muuten suljetut yhteydet kirjataan ulos 5 minuutin päästä. Käyttämättömät yhteydet suljetaan 6 tunnin kuluttua.
- Palveluun ei tulla asentamaan ohjelmistoja, joiden lisenssi ei salli henkilökohtaisten laitteiden käyttöä ulkoisista yhteyksistä. Sovellukset ovat pääasiassa Academic tmv. lisenssin alaisia, joiden kaupallinen käyttö on kielletty.
- Pääsy palveluun tullaan rajaamaan lähinnä kotimaisiin yhteyksiin.

Yhteyden manuaalinen määrittäminen

Windows Phonen selain ei tue linkitettyjen määritystiedostojen suoraa käyttöä, jolloin yhteys tulee muodostaa manuaalisesti. Käyttö vaatii myös muissa puhelimissa asennettavan Microsoft Remote Desktop ohjelman, joka löytyy Kauppa -sovelluksen avulla. Yhteyden voi muodostaan helpoiten "Remote resources" määrityksellä osoitteeseen   https://rdp.vamk.fi/RDWeb/Feed/webfeed.aspx 

Linux käyttöjärjestelmälle ei tällä hetkellä ole yksinkertaisesti konfiguroitavaa ohjelmaa, joka tukisi käytettyä tekniikkaa (voit kokeilla freerdp -ohjelmaa, joka on lähes kaikissa jakeluissa asennettavana pakettina – jos toimii, kerro helpdesk@vamk.fi). Tällöin voidaan käyttää perinteistä RDP tukevaa ohjelmaa OpenVPN kautta.

Yhteystietoja:
- gateway :  rdp.vamk.fi
- kohdepalvelimet halutun yhteyden mukaan

  • remoteapps : ts02, ts03 tai ts04.ad.puv.fi
  • bt1 : bt1.ad.puv.fi
  • staff : staffrdp2.ad.puv.fi