Aikuiskoulutus monimuotototeutuksena

Opiskelijat kertovat

"Uuteen ammattiin avoimen opinnoilla"

Markku Puskala, 34, opiskeli avoimessa ammattikorkeakoulussa hoitotyön opintoja ja pääsi myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi VAMKiin. Tähtäimessä on sairaanhoitajan tutkinto muutaman vuoden sisällä.

Miksi VAMKiin? Toimin ravintolapäällikkönä, mutta sairastuin ammattitautiin, jolloin edessä oli uranvaihdos. Sairaanhoitajan työ on aina kiinnostanut monipuolisten työtehtävien ja hyvän työllisyyden vuoksi. Lisäksi olen aina mielelläni työskennellyt ihmisten parissa.

Mitä mieltä opinnoista? Opiskelin niin sanottuja polkuopintoja, jotka mielestäni olivat todella hyvä vaihtoehto ja pohja tutkinto-opiskelulle. Heti alusta lähtien pystyin opiskelemaan kokopäiväisesti tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Suoritettujen kurssien perusteella sain varmuuden, että sairaanhoitajan ammatti oli oikea valinta. On hyvä, että opintoihin kuuluvien harjoitteluiden kautta pääsen tutustumaan myös käytännössä sairaanhoitajan työhön ja saan samalla kallisarvoista kokemusta.

Mieleenpainuvin muisto opintojen varrelta? Ensimmäisinä päivinä jännitin, kuinka minut otetaan vastaan ryhmässä, koska olen luokkatovereitani huomattavasti vanhempi. Jännittäminen oli aivan turhaa, ja luokkamme ryhmäytyi todella nopeasti. Ensimmäisestä vuodesta jäi lämpimät muistot luokkatovereista,
ja heidän tukensa oli todella tärkeää opiskelun kannalta.

Työn, opiskelun ja arjen yhdistäminen? Opiskelun ja perheen yhdistäminen vaatii ajanhallinnan suunnittelua ja toteuttamista. Kun jokaisella perheenjäsenellä on omat menot ja harrastukset, tehdään viikoittain perheelle oma ”lukujärjestys” helpottamaan ajanhallintaa. Koulutehtävät valmistuvat kätevästi lasten läksyjen kanssa samaan aikaan.

Mitä hyötyä AMK-tutkinnosta? Sairaanhoitajien työtilanne näyttää lupaavalta, ja varsinkin miespuolisia sairaanhoitajia tarvitaan. Myös jatkokouluttautuminen ylempään AMK-tutkintoon on houkutteleva vaihtoehto aiemman esimieskokemukseni vuoksi.

"Avoimen opinnoilla kohti insinööritutkintoa"

Tommy Martin, 39, Vaasasta opiskeli aiemmin Vaasan avoimessa ammattikorkeakoulussa rakennustekniikan opintoja ja pääsi myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi VAMKiin. Hän on työskennellyt talonrakennusalalla 15 vuotta.

”Tutkintoa viimeistelemään avoimen opinnoilla”

Jukka Penttinen, 35, Kauhavalta opiskelee Vaasan avoimessa ammattikorkeakoulussa tietotekniikan opintoja. Hän työskentelee Prima-Industrie Oy:ssä sähköasentajana.

Sosiaalipsykologiaa virtuaalisesti

Nea 20 v, Jyväskylä

"Mielestäni tehtävät olivat monipuolisia, ja oli erittäin mielekästä, kun meillä oli tehtävien aineistona mielenkiintoisia keskusteluja sekä videolinkkejä. Erityisesti tykkäsin radiossa käydyistä keskusteluista!..."

”Avoimessa amk:ssa valitsen opintoja omien tarpeideni mukaan”

Pirjoriitta Marttila, 46, on suorittanut Vamkin avoimessa ammattikorkeakoulussa liiketalouden opintoja ja opiskelee nyt kyseisessä koulutusohjelmassa tutkinto-opiskelijana. Opiskelun ohella Pirjoriitta työskentelee apteekkiemäntänä.