Ajankohtaista

Yrittäjyyden teemapäivä houkutteli Vamkin opiskelijoita Tampereelle

Tampereen ammattikorkeakoulussa järjestettiin torstaina 12.11. yrittäjyyden teemapäivä, joka keräsi paikalle yli 450 yrittäjyydestä kiinnostunutta opiskelijaa ja henkilökunnan edustajaa kolmesta eri korkeakoulusta ja muutamasta toisen asteen oppilaitoksesta. Myös Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijoita oli mukana tapahtumassa.

Teemapäivässä kuultiin freelancer yrittäjä Jone Nikulan ajatuksia ideoista ja innovaatioista sekä tulevaisuustutkija Olli Hietasen näkemyksiä tulevaisuuden liiketoiminnasta. Puhujat saivat luentojensa lopuksi vastata paikoin kiperiinkin kysymyksiin. Tapahtuman järjestäjänä toimi ylimaakunnallinen korkeakouluyrittäjyyden edistämishanke SaTaVa (lue lisää: www.opiskelijayrittaja.fi).

Hölmölläkin idealla voi tienata

Jone Nikula tarjosi tiukkaa asiaa ideoista, innovaatioista ja niiden käytäntöön viemisestä. Esimerkkejä saatiin Jonen omien kokemusten lisäksi mm. Thomas Alva Edisonista ja monista historian ja nykypäivän yrityksistä ja ilmiöistä. Jonen esitys osoitti, että hölmölläkin idealla voi tienata - on vain osattava reagoida nopeasti ja löydettävä tapa, jolla se jaetaan.

Samoilla korteilla voi pelata montaa peliä

Olli Hietanen johdatteli yleisön tulevaisuuden tutkimuksen lähteille ja valotti samalla erilaisia skenaarioita tulevaisuuden liiketoiminnan suunnista. Hietanen esitteli myös kaksi erilaista tapaa tutkia tulevaisuutta. Niin sanottu perinteinen tapa tutkia ja "ennustaa" tulevaisuutta tukeutuu menneeseen ja sieltä saatuun tietoon asioiden muutoksista. Toinen tapa on ajatella, että tulevaisuudessa voi tapahtua mitä tahansa. On lähdettävä ajatuksesta, missä haluaa olla esimerkiksi vuonna 2020: mitä on tehtävä nyt, jotta tavoitteeseen päästään. Kuinka on siis toimittava, että tavoitekuva eli "vihreä elefantti" saadaan kiinni. Hietanen huomautti myös, että samoilla korteilla voi pelata monta peliä. Tulevaisuudessa pärjääminen riippuu siitä, kuinka luovasti asiat osataan nähdä. Maailmaa ei tarvitse muuttaa - on muutettava ajattelua!SaTaVa on Satakunnan, Tampereen ja Vaasan ammattikorkeakoulujen yhteinen korkeakouluyrittäjyyden edistämishanke, jota koordinoi Satakunnan ammattikorkeakoulu. Satakuntaliitto, Pirkanmaan liitto ja Pohjanmaan liitto ovat myöntäneet hankkeelle EAKR-tukea.

Teksti ja kuvat: Joni Jylli

Takaisin