Ajankohtaista

Virtuaali-ilmakitaralle Venture cup -liiketoimintasuunnitelmakilpailun voitto

Parhaimmille liiketoimintasuunnitelmille jaettiin Venture Cupin kolmannessa vaiheessa yhteensä yli 60 000 euron palkintorahat.

Liiketoimintasuunnitelmakilpailu Venture Cup huipentui tiistai-iltana palkintojenjakoon. Ensimmäisen palkinnon (25 000 euroa) voitti Virtual Air Guitar Company Oy, jonka liikeideana on myydä videopelejä, joilla voi kokea esiintymisen ja musiikin tuottamisen riemun. Innovaatio perustuu tietokonenäköä hyödyntävään ja kitaransoittoa matkivaan äänimalliin, jonka avulla toimiva soiva ilmakitara tuodaan markkinoille ensi vaiheessa konsolipelinä.

Tuomariston mukaan pääkaupunkiseudulla toimiva Virtual Air Guitar on luonut liiketoimintaidean, jolla on uutuusarvoa ja maailmanlaajuista markkinapotentiaalia. Osaava ja uskottava tiimi on onnistunut luomaan kansainvälisen verkoston ja päässyt keskustelemaan alan merkittävien yritysten kanssa. Virtual Air Guitarin vahvuutena oli myös aidosti tutkimustyön pohjalta kehitetty liiketoiminta.

Toisen palkinnon (15 000 euroa) voitti tamperelainen Evostem Finland Oy. Evostemin liikeideana on tuottaa kantasoluteknologiaan perustuvia tuotteita, joilla voidaan korjata esimerkiksi hevosten tuki- ja liikuntaelinvaurioita. Evostem voitti myös erillisen 10 000 euron suuruisen hyvinvointipalveluiden ja terveysteknologian lisäpalkinnon.

Kolmannen palkinnon (10 000 euroa) sai lappeenrantalainen Telcont Oy. Joukkueen liikeideana on valmistaa moduulisarja, jonka avulla kaukohälytykset ja -käytöt voidaan liittää dedikoitujen verkkojen sijasta internetin tai GSM-verkon välityksellä hätäkeskukseen ja valvomoon.

Lisäksi tuomaristo palkitsi 1 000 euron kannustepalkinnolla Impact Intelligence -tiimin, joka tarjoaa tieteelliseen mittaamiseen perustuvan tavan ennustaa kuluttajien mieltymyksiä ja käyttäytymistä.

Pääomasijoittajista, yrittäjistä ja eri alojen asiantuntijoista koostuvan tuomariston palkitsemiskriteerejä olivat muun muassa liiketoimintasuunnitelman toteutettavuus, kansainvälinen markkinapotentiaali sekä tiimien jäsenten osaaminen ja kokemus.

"Joukkueet ovat kehittyneet myönteiseen suuntaan ja liiketoimintasuunnitelmat ovat entistä tarkemmin mietittyjä. Aloittavilla yrityksillä on kuitenkin edelleen kaksi haastetta: ymmärtää liiketoiminnan luonne riittävän kattavasti, ja kyky nähdä liiketoiminnan mahdollisuudet riittävän suuressa mittakaavassa", arvioi Venture Cupin tuomariston puheenjohtaja, pääomasijoitusyhtiö Conor Venture Partnersin toimitusjohtaja Pekka Roine.

Venture Cup on kuuden toimintavuotensa aikana noussut Suomessa merkittäväksi toimijaksi, joka vauhdittaa uusien liikeideoiden kehittämistä. "Yrittäjyys on avainasemassa Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn parantamisessa. Suomalaisyritysten on opittava kaupallistamaan ideoita ja teknologioita entistä paremmin ja tässä mielessä Venture Cup palvelee erinomaisen tärkeää tehtävää", Roine jatkaa.

Venture Cup kiinnostaa myös pääomasijoittajia. "Keskustelemme joka vuosi 3-8 joukkueen kanssa yhteistyömahdollisuuksista. Jos emme itse tee sijoitusta, pyrimme aina ohjaamaan yrityksiä sopiville tahoille. Pääomasijoittajan näkökulmasta Venture Cup tarjoaa erinomaisen tavan verkostoitua ja luoda kontakteja", sanoo Eqvitec Partners Oy:n sijoitusjohtaja Jukka Jokinen.

Pääpalkintojen saajat ja tuomariston perustelut

Ensimmäinen palkinto (25 000 euroa): Virtual Air Guitar Company Oy

Yrityksen liikeideana on myydä vakiintuneiden jakeluteiden kautta maailmanlaajuisesti videopelejä, joilla voi kokea esiintymisen ja musiikin tuottamisen riemun. Innovaatio perustuu tietokonenäköä hyödyntävään ja esimerkiksi kitaransoittoa matkivaan äänimalliin, jonka avulla toimiva soiva ilmakitara tuodaan markkinoille ensi vaiheessa konsolipelinä.

Tuomariston mukaan Virtual Air Guitar on luonut liiketoimintaidean, jolla on uutusarvoa ja kansainvälistä markkinapotentiaalia. Lisäksi osaava ja uskottava tiimi on onnistunut luomaan kansainvälisen verkoston ja päässyt keskustelemaan alan merkittävien yritysten kanssa. Virtual Air Guitarin vahvuutena oli myös aidosti tutkimustyön pohjalta kehitetty liiketoiminta.

Joukkue
Aki Kanerva, R&D Manager, Virtual Air Guitar Company Oy / opiskelija,
Teknillinen korkeakoulu
Teemu Mäki-Patola, Creative Director, Virtual Air Guitar Company Oy /
tutkija, Teknillinen korkeakoulu

Yhteyshenkilö:
Aki Kanerva, puh. 050 544 86 73, aki@virtualairguitar.com

Toinen palkinto (15 000 euroa) sekä hyvinvointipalveluiden ja terveysteknologian lisäpalkinto (10 000 euroa): Evostem Finland Oy

Evostemin liikeideana on tuottaa kantasoluteknologiaan perustuvia tuotteita, joilla voidaan kustannustehokkaasti korjata esimerkiksi hevosten tuki- ja liikuntaelinvaurioita.

Tuomaristo arvosti Evostemin monipuolista, korkeasti koulutettua tiimiä, jonka jäsenillä on pitkä kokemus toimialasta. Lisäksi tuomaristo kiitti Evostemin liiketoimintasuunnitelman selkeää painopistettä. Tutkimuksellisen osaamisen lisäksi Evostem tuntee toimialan liiketoimintalogiikkaa.

Joukkue:
Katriina Aalto-Setälä, MD, PhD, Docent, Medical Director, Regea
Pieter Brama, PhD Dip ECVS Head of Equine Surgery, Utrecht University
Kalevi Heinonen DVM, PhD, Director, Research and Development, Vetcare Ltd
Outi Hovatta, MD, PhD, Director of Stem Cell Units in Regea and Karolinska Institutet, Sweden
Minna Kellomäki MSc (Eng) PhD, Professor and Head of Institute of Biomaterials
Minna Leppänen, DVM, PhD , managing director EvoStem Finland Ltd
Susanna Miettinen, PhD, Senior Scientist, Regea
Olli Mäkelä, DVM, PhD, Director in Hyvinkää Equine Hospital Ltd
Heli Skottman, PhD, Project Manager , Regea
Riitta Suuronen, MD, DDS, PhD, Professor, Director of Regea
Benjamin Sykes, BSc BVMS MS Diplomate ACVIM
Timo Ylikomi, MD, PhD, Professor, Head of Research Unit Cell Biology, Tampere University ja Tiia Tallinen, MSc (Eng), Quality Manager, Regea

Yhteyshenkilö:
Minna Leppänen, puh. 040 504 4423, minna.leppanen@evostem.com

Kolmas palkinto (10 000 euroa): Telcont Oy

Joukkueen liikeideana on valmistaa moduulisarja, jonka avulla kaukohälytykset ja -käytöt voidaan liittää dedikoitujen verkkojen sijasta internetin tai GSM-verkon välityksellä hätäkeskukseen ja valvomoon.

Tuomariston mukaan Telcont tuo tunnetuille markkinoille uuden ratkaisun, jolla korvataan vanhenevaa teknologiaa. Tuomaristo arvosti myös tiimin pitkää käytännön kokemusta alalta sekä olemassaolevia asiakaskontakeja.

Joukkue:
Jussi Hakulinen, elektroniikkainsinööri, toimitusjohtaja, Telcont Oy
Kaj Niemi, elektroniikkainsinööri, vientimarkkinointikonsultti

Yhteystiedot:
Kaj Niemi, puh.040 502 1810, kaj.niemi@saunalahti.fi

Kannustepalkinto (1 000 euroa): Impact Intelligence

Joukkue tarjoaa tieteelliseen mittaamiseen perustuvan tavan ennustaa kuluttajien mieltymyksiä ja käyttäytymistä.

Tuomaristo piti Impact Intelligence -tiimiä osaavana ja heidän liiketoimintasuunnitelmansa esitys oli ammattitaitoinen ja viimeistelty. Tiimi on itsevarma ja heidän toiminnassaan on vahva myynnillinen ote.

Joukkue:
Markus Kivikangas, M.Sc. (Psych.), Researcher, Helsinki School of Economics (CKIR)
Noora Laitio, M.Phil. (Cantab. Econ.), Business Development Manager

Yhteyshenkilö:
Noora Laitio, puh. 040 754 6077, noora.laitio@gmail.com

Lisäksi tilaisuudessa jaettiin muita palkintoja seuraavasti:

Toimintaympäristöpalkinnot:
Arabus-yrityshautomo: Mukava Media
Helsinki Business and Science Park Oy Ltd: Evostem
Technopolis Ventures Oy: Impact Intelligence

Fondia Oy:n erikoispalkinto: Virtual Air Guitar, Evostem ja Telcont

Venture Cup on kaikille avoin valtakunnallinen liiketoimintasuunnitelmakilpailu, jonka tavoitteena on edistää akateemista yrittäjyyttä Suomessa. Kolmivaiheisen kilpailun lisäksi Venture Cup tarjoaa osallistujille maksutta korkeatasoisen yrittäjyyskoulutusohjelman, huippuasiantuntijoiden henkilökohtaista ohjausta ja tuomaristopalautetta sekä mahdollisuuden Suomen johtavien pääomasijoittajien kohtaamiseen. Venture Cup järjestetään yhteistyössä yliopistojen, korkeakoulujen, ammattikorkeakoulujen, teknologiakeskusten ja yrityshautomoiden kanssa. Seuraava kilpailukausi käynnistyy syyskuussa 2006.

Lisätietoja:

Anne Sormunen
Projektipäällikkö
Venture Cup
puhelin (09) 4313 9724 / 040 822 6001
anne.sormunen@venturecup.fi

www.venturecup.fi

Haastattelupyynnöt:

Mikko Pellinen
Viestintätoimisto Conexio
puhelin: 040 548 7232
mikko.pellinen@conexio.fi

Takaisin