Ajankohtaista

Vamk valmiina maailmalle Opinlakeus-koulutusmessuilla 

Yli 7500 nuorta täytti taas Seinäjoen Areena-hallin, kun vuotuiset Senuko-messut järjestettiin 16.-17.1., nyt Opinlakeus-nimellä. Esillä oli aiempien vuosien tapaan laajasti koko maakunnan opintotarjonta: lukiot, ammatilliset oppilaitokset, valtakunnallisesti merkittävät yliopistot ja ammattikorkeakoulut sekä alueen yrityksiä, muita työnantajia ja työelämän edustajia.
 
Vamkin messuosastolla riittikin vipinää ja kyselijöitä varsinkin messujen toisena päivänä, jolloin maakunnan lukiolaiset, yläkoulujen oppilaat sekä ammattiopistojen opiskelijat olivat liikkeellä. Kansainväliseen lentokenttähenkeen viritetty standi ja be global -ilme herättivät taas huomiota ja uteliasta mielenkiintoa.


Vamkista valmistuu kansainvälisiä osaajia moneen lähtöön, opastivat esittelijöinä toimineet  opiskelijat Jouni Mäkynen ja Annika Paakki.

Eikä kansainvälisyys ole vain restonomiopiskelijoiden juttu, vaan Vamkissa niin tradenomi-, insinööri- kuin sosiaali- ja terveysalankin opiskelijat pääsevät aidosti valmentautumaan kansainväliseen henkeen ja ajattelutapaan, opiskelijaesittelijät tiesivät kertoa. Myös yrittäjämäinen tapa toimia on valttia nykyajan työelämässä, ja siihenkin löytyy Vamkista hyvät eväät.Nykypäivän monipuoliset koulutusmahdollisuudet ovat erinomainen asia, mutta tarjonnan paljous vie monen nuoren sormen suuhun, totesi standilla päivystänyt Antti Ahola.

Vaihtoehtoja nuorilla siis löytyy, joten on tärkeää, että Vamk "näkyy ja kuuluu". Seinäjoella Anttia ilahdutti tekniikan opona erityisesti se, että standilla kävi useita tekniikasta kiinnostuneita tyttöjä, etenkin rakennustekniikka tuntui houkuttelevan. Ammattioppilaitoksissa jo opiskelevilla kiinnostuksen suunta ja jopa jatko-opiskelu esimerkiksi amk:ssa on usein jo mietittynä. Lukiolaisista sitä vastoin enemmistö oli vasta hakemassa vaihtoehtoja.


Antti Ahola ja Sinikka Hangasmäki esittelemässä Vamkin aikuiskoulutusta.

Messujen aloitusilta oli suunnattu aikuisopiskelijoille. Vamkin aikuiskoulutusta oli esittelemässä Sinikka Hangasmäki, joka saikin vastailla moneen kiperään kysymykseen, kun kävijät pohtivat eri koulutusvaihtoehtojen joustavuutta ja sopivuutta omaan elämäntilanteeseensa. Isostakyröstä syntyisin oleva, nykyisin Tampereen amk:ssa opiskeleva  Laura Kujala näki paluun Pohjanmaalle ihan houkuttelevana, mutta hänen, niin kuin monen muunkin nuoren paikkakuntaratkaisuun vaikuttaa työnsaannin lisäksi myös jatko-opintomahdollisuudet. Onneksi Vaasan alueella sekä työllisyystilanne että opiskeluvaihtoehdot ovat erinomaiset, saattoi Sinikka tyytyväisenä kertoa.


Seinäjoen lukiota käyvät Tytti Heikkinen (vas.) ja Jenni Salovaara eivät vielä tienneet mitä tehdä “isona", joskin heitä kiinnostivat sekä liiketalouden että sote-opinnot. Antin lisäksi kuvassa opastamassa oppilaitoskoordinaattori Merja Salomäki-Jurkka. 

Kävijöitä houkuteltiin Vamk-standille  be global -arvontalipukkeella. Väkeä riitti, sillä päivän aikana arvottiin  pikapalkintoina kymmenittäin Vamk- hammasharjasettejä, joita pidettiinkin hyvänä varustuksena “matkalla kansainväliseksi osaajaksi". Pääpalkintoina arvottiin 500 euron matkalahjakortti, Samsoniten lentolaukku sekä Hennes & Mauritzin lahjakortteja.

Teksti:   Merja Salomäki-Jurkka
Kuvat:   Vesa Siren ja Merja Salomäki-JurkkaTakaisin