Ajankohtaista

VAMK luo yhteisiä opintopolkuja ammattiopiston kanssa

Vaasan ammattiopiston, VAOn opiskelijat voivat jo joillakin aloilla valita ammattikorkeakouluopintoväylän. Opiskelijoita valmennetaan korkeakoulutasoisiin matematiikan ja kielten opintoihin. Tarkoitus on laatia opintopaketti, jonka opiskelija voisi suoraan lukea hyväksi päästyään sisälle ammattikorkeakouluun.

Matkailua englanniksi

Ida Hjerppe opiskelee matkailua ammattiopistossa toista vuotta. Kun valinnaisten aineiden suorittamisen mahdollisuutta VAMKin puolella esiteltiin, hän kiinnostui heti opintojaksosta Basics of Business Tourism. Englanti opetuskielenä lisäsi mielenkiintoa. Jos outoja sanoja tulee luennoilla vastaan, hän kirjoittaa ne muistiin ja tarkistaa niitä kotona.

-Opiskelijoilla on täällä enemmän motivaatiota, joka näkyy ilmapiirissä. Se antaa itsellekin lisää motivaatiota, Hjerppe kuvaa korkeakoulumaailmaa.

Tulevaisuuden näkymistään hän listaa kolme vaihtoehtoa: ulkomaille, töihin tai VAMKiin.Vaasan ammattiopistossa matkailua opiskeleva Ida Hjerppe ahkeroi myös ammattikorkeakoulussa  valinnaisia opintoja suorittaen.

Laitteet tehokäytössä

Tekniikan alalla oppilaitosten yhteistyö on jatkunut jo useita vuosia konetekniikan opinnoissa, joissa hyödynnetään kalliita laitteita. Esimerkiksi insinööriopiskelijat pääsevät vuosittain käyttämään Vaasan ammattiopistoon hankittua Finn-Power-laserlevytyökeskusta ohutlevytekniikan opintojaksolla ja VAOlta suoritetaan Technobothnian puolella Robotiikan opintojaksoa.

Tekniikan toimialajohtaja Jorma Tuomisen mukaan tavoitteena on malli, jossa VAOn opiskelija suorittaisi aikaisempaa enemmän VAMKin opintoja. Valtaosa VAMKin opiskelijoista tulee lukioväylää, mutta ammatillisen perustutkinnon suorittaneita on noin neljännes. Määrä on kuitenkin selvästi suurempi hoitotyön, sähkötekniikan, tietotekniikan ja tietojenkäsittelyn koulutusohjelmissa.

-Tavoitteena yhteistyössä VAOn kanssa on koulutusajan lyhentäminen, sekä saada 20 prosenttia jatkamaan opintojaan ammattikorkeakoulussa, kertoo rehtori Elisabeth Malka Vaasan ammattikorkeakoulusta.

Tällä hetkellä VAOlaiset voivat suorittaa joitakin valinnaisia opintoja ammattikorkeakoulussa.

VAMKin Liiketalouden ja matkailun toimialajohtaja Elina Martin kuvaa kokemuksia myönteisiksi:

-VAOn opiskelijat tutustuvat AMK-ympäristöön, opiskelijoihin ja tapaan opiskella täällä. Tämä madaltaa kynnystä hakeutua tänne myös jatko-opintoihin. Toiselta asteelta VAMKiin tulevat on tärkeä ryhmä, jossa on jo alansa löytäneitä ja perusasiat hallitsevia nuoria. 
 
Aikuisopiskelijoille  suunniteltu erikseen koulutukset, joissa opistodatanomi tai -sairaanhoitaja suorittaa ammattikorkeakoulututkinnon noin kahdessa vuodessa. Hakijalla tulee olla vähintään kaksi vuotta työkokemusta.Mikko Luoma, Toni Koskinen ja Antti Koski opiskelevat insinööriksi kolmatta vuotta VAMKissa. Ohutlevytekniikkaa suoritetaan ammattiopistossa kurssivaihdon muodossa. Opettajana on Peter Stagnäs VAOsta.

Teksti ja kuvat: Pia Liedes


Takaisin