Ajankohtaista

Vamk isännöi kaukaisia vieraita partnerikoulusta Michiganista

Vaasan ammattikorkeakoulussa, Vamkissa vieraili kahdeksan hengen delegaatio amerikkalaisesta partnerikoulusta Finlandia Universitysta, Michiganista 10.-12.05.2009. Ryhmä koostui kahdesta opettajasta (Debbie Karstu ja Barbara McLean) sekä kuudesta sosiaali- ja terveysalan opiskelijasta. Vierailu oli osa opiskelijoiden "Finlandia Connection" -kurssia, joka sisältää historia- ja tapatietoutta Suomesta sekä suomen kielen opiskelua. Kurssi huipentui kahden viikon mittaiseen vierailuun Suomessa. Normaalisti matka on keskittynyt pääkaupunkiseudulle, mutta tänä vuonna ryhmäläisiä kiinnosti myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella oleva Suomi ja niinpä Vamkilla oli kunnia toimia ryhmän isäntänä kolmen päivän ajan!

Hoitotyön opettaja Debbie Karstu on vetänyt Finlandia Connection -kurssia jo viiden vuoden ajan. Tänä vuonna hän halusi tarjota opiskelijoille muutakin näkemistä ja kokemista kuin vain Helsingin vilinää.

Finlandia Universityn opiskelijat kertoivat opinnoistaan Vamkin hoitotyön opiskelijoille ja opettajille.

Finlandia University on nimensä mukaisesti suomalaisten siirtolaisten perustama yliopisto Michiganin osavaltiossa. Aikoinaan kupari houkutteli suomalaisia siirtolaisia alueelle. Suomi ja suomalaiset tavat, perinteet ja kieli ovat edelleenkin tärkeä osa kaupungin ja yliopiston arkipäivää - monelta löytyy sukujuuria Suomeen, kadunnimet on käännetty suomeksi, suomalaisia juhlapyhiä ja -tapoja kunnioitetaan suuresti.

Opiskelija Sadie Hebert ja psykologianopettaja Barbara MacLean tutustumassa Vaasan English Playschoolin aamupäivän ohjelmaan.

Ryhmän vierailun sisältö oli suunniteltu yhdessä amerikkalaisten opettajien kanssa. Maanantaina opiskelijat perehtyivät terveydenhoitojärjestelmään. Heille järjestettiin luento sekä vierailut pääterveysasemalle, keskussairaalaan ja Ruukinkartanoon. Lisäksi ohjelmassa oli keskustelutilaisuuksia, joissa opiskelijat ja opettajat vertasivat hoitotyön koulutuksen, työn sisällön ja kulttuurin yhteneväisyyksiä ja eroja. Keskustelutilaisuudet olivat erittäin pidettyjä ja kokemuksia vaihdettiin innokkaasti! Tiistaiaamuna ryhmä vieraili ala- ja yläkouluissa. Vierailujen päätteeksi he vielä kuulivat luennon koulujärjestelmästämme ja kokemuksia ja tuntemuksia vaihdettiin aktiivisesti. Tiistai-iltapäivänä oli vuorossa osallistuminen Kansainvälien sairaanhoitajapäivän antiin Vaasan torilla. Siellä ryhmä kohtasi kaupunkilaisia ja suoritti muun muassa verensokerinmittauksia.Amerikkalainen delegaatio valmistautumassa suomalaisten opiskelijoiden kanssa sairaanhoitajapäivän antiin Vaasan torilla.Sadie Hebert ja Mari Kalliokoski mittaavat potilaan verenpainetta. Kristen Collins tekee muistiinpanoja.

Sosiaali- ja terveysalalla ollaan tyytyväisiä delegaation vierailuun ja toivotaan, että Vaasa olisi ryhmän vierailukohde jatkossakin. Moni sosiaali- ja terveysalan opiskelija haaveilee vaihto-opinnoista Yhdysvalloissa. Nyt jokainen sai pikaisesti tuulahduksen Finlandia Universitysta vierailijoiden kautta. Myös paikallinen sanomalehti Pohjalainen seurasi ryhmän vierailua kahden päivän ajan.

Teksti: Anna Martin
Kuvat: Vesa Sirén

Takaisin