Ajankohtaista

VAMKin tuotantoautomaatioseminaari houkutteli alan asiantuntijoita

Julkaistu 2013-02-04 10:45:37 EET.

VAMKin kone- ja tuotantotekniikan osasto järjesti yhdessä ABB Roboticsin ja vaasalaisen Co-Automationin kanssa tuotantoautomaatioseminaarin torstaina 31.1.

WWW_roboseminaari_2013_01%20028.jpg

Tritonian 110-paikkainen Nissi-auditorio täyttyi lähes viimeistä paikkaa myöten seminaariin osallistuneista yritysedustajista ja opiskelijoista.

Aamupäivä vietettiin auditoriossa erilaisia tuotantoautomaatioon liittyviä esityksiä kuunnellen. Avauspuheenvuorossa toimialajohtaja Jorma Tuominen VAMKista painotti automaation merkitystä paikallisen teollisuuden kilpailukyvyn ylläpitämisessä ja samaa sanomaa tuotiin esiin muissakin esityksissä.

WWW_roboseminaari_2013_01%20030.jpg

ABB:n Teemu Rantala esitteli videoiden avulla toteutuneita innovaatioita robottiautomaation saralta ja herätti varmasti uusia ajatuksia seminaariosallistujissa.

WWW_roboseminaari_2013_01%20039.jpg

Co-Automationin Sami Kivioja esitteli yrityksensä osaamista muun muassa esimerkeillä yrityksen toimittamista automatisoiduista kokonaisratkaisuista.

Oskari Hakaluoto ABB:ltä esitteli robottisimulointiohjelmiston etuja ja mahdollisuuksia robottisolujen ennakkosuunnittelussa sekä etäohjelmoinnissa. Simulointi onkin nykyään arkipäivää uusien robottisolujen toteuttamisessa ja esimerkiksi Co-Automation tekee kaikista soluistaan toimivat 3D-mallit ennen niiden rakentamista.

Ennen lyhyttä jaloittelutaukoa VASEKin Kari Huhta kertoi vielä VASEKin palveluista sekä saatavilla olevista tuki- ja rahoitusmalleista erilaisiin automaatioinvestointeihin ja henkilöstön koulutukseen.

Tauon jälkeen tapahtuman puuhamies ja VAMKin robotiikasta vastaava lehtori Mika Billing piti huumoripitoisen ja lennokkaan esityksen VAMKin robottiakatemiasta, jonka ideana on, että opiskelijat pääsevät tekemään oikeita robotiikkaan liittyviä projekteja, kuten solu- tai tarrainsuunnittelua, todellisten yritystoimeksiantojen muodossa. Seminaariosallistujien joukossa oli myös parikymmentä konetekniikan opiskelijaa, jotka pääsivät omakohtaisesti näkemään, missä yritysmaailma automaation saralla todellisuudessa menee sekä tietysti samalla luomaan kontakteja loppuopintoja ja tulevaisuuden työuraa silmällä pitäen.

Aamupäivän lopuksi Petri Pitkälä kertoi Omronin moderneista konenäkölaitteista sekä niiden sovelluksista ja SMC:n Toni Skogström päivitti osallistujien tietoja SMC:n laajan tuotevalikoiman uutuuksista muun muassa robottitarrainten osalta.

Lounaan jälkeen siirryttiin Technobothniaan, missä Mika Billing esitteli robotiikkalaboration laitteita ja esimerkiksi oppilaiden luomia sovellusympäristöjä. Koko robottiakatemia-ajatus ja sen toteutus saikin varauksettomia kiitoksia mukana olleilta yritysedustajilta.

WWW_roboseminaari_2013_01%20073.jpg

Technobothnian robtiikkalaboratoriossa oli ahdasta, kun kaikki kiinnostuneet halusivat nähdä Mika Billingin esittelemän demon Omronin konenäköjärjestelmästä ABB:n robotin kanssa.

WWW_roboseminaari_2013_01%20079.jpg

Mika Billingin esityksessä erityishuomiota sai myös ABB:n pikkuisen IRB120-robotin lennättämä vihainen lintu.

WWW_roboseminaari_2013_01%20087.jpg

Päivän päätteeksi seminaarivieraat tutustuivat Co-Automationin tiloissa järjestettyihin messuihin, missä Co-Automation, ABB Robotics, Omron, SMC, Vasek, CIM-Team ja tietysti Vaasan ammattikorkeakoulu esittelivät tarkemmin omia tuotteitaan ja palveluitaan.

Teksti ja kuvat: Osku Hirvonen

Takaisin