Ajankohtaista

VAMKin TKI-toiminta edustavana Arenen raportissa

Julkaistu 2021-06-10 10:47:32 EEST.

Muovan Co Protolab on nostettu esimerkiksi vaikuttavasta toiminnasta.

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene julkaisi 10.6.2021 Vaikuttava ammattikorkeakoulu – TKI-toiminta ammattikorkeakouluissa 2021-raportin, jossa esitellään ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Raportissa esitellään ammattikorkeakoulujen tekemiä tutkimus- ja kehittämishankkeita sekä tarkastellaan TKI-toiminnan rahoitusta ja henkilöstömäärän kehitystä.

Ammattikorkeakouluissa tutkitaan, kehitetään ja innovoidaan jatkuvasti, ja vuosi 2020 oli jopa kaikkien aikojen vaikuttavin TKI-toiminnassa. Ammattikorkeakoulut ovat vahvasti sitoutuneita kansalliseen tavoitteeseen nostaa TKI-toiminnan volyymi neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. 

Co Protolab esillä

Yksi esimerkki suomalaisen työelämän kehittämisestä on Muovan Co Protolab. Se on yhteistyöskentelylaboratorio, joka tarjoaa digitaalisia työkaluja teollisten palveluiden nopeaan prototyyppien testaamiseen.

Virtuaalimaailmassa pystytään kokeilemaan käytännössä teollisia palveluprosesseja, joiden testaaminen muuten olisi hankalaa. Näin huomataan jo testausvaiheessa, miten palvelua kannattaisi vielä kehittää ennen lanseerausta. VR-ympäristön mallikirjaston ansiosta reaaliaikaisia muutoksia voi tehdä jopa sekunneissa.

Co Protolab on jo itsessään esimerkki yhteistyön voimasta, koska VAMKin yhteydessä toimiva Muova on kehittänyt laboratorion yhdessä Vaasan yliopiston kanssa. Rahoittajina olivat EU:n EAKR-ohjelma, Pohjanmaan liitto, VAMK, Vaasan yliopisto sekä VASEK.

VR-kehitysympäristö toimii Muovan tiloissa, mutta Co Protolabin sivuilla on ilmaisia ohjeita ideointiin, osallistavaan kehittämiseen ja palveluiden suojaamiseen.

 

Voit tutustua raporttiin tarkemmin Arenen verkkosivuilla

 

Takaisin