Ajankohtaista

VAMKin opiskelijat Ruokafestivaaleilla Fisken gör festen -hankkeen myötä

Julkaistu 2011-09-28 08:30:05 EEST.

Vaasassa järjestettiin ensimmäistä kertaa Ruokafestivaalit 16.–17. syyskuuta. Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin Ateriatuntemus-opintojakson opiskelijat osallistuivat festivaaleille Fisken gör festen -hankkeen puitteissa. Hankkeen tarkoituksena oli edistää kalastuselinkeinon näkyvyyttä festivaaleilla.

Festivaalikansa sai kokeilla kalan fileointia opiskelijoiden ohjauksessa, ja halukkaita fileoijia riittikin välillä jonoksi asti. Opiskelijat olivat valmistaneet tapahtumaan ahvenpasteijoita ja limemarinoitua ahventa leivällä. Maistiaisten menekki oli suuri, ja osa opiskelijoista sai lähteä opetuskeittiölle valmistamaan lisää ahvenherkkuja, jotta lauantaillekin riitti tarjottavaa. Kahden päivän aikana jaettiin noin 600 maistiaisten reseptiä, joten VAMKin kalakojussa oli vilinää. Kiirettä oli myös naapuriosastossa, jossa paistettiin herkullisia ahvenfileitä aamusta iltaan tapahtuman nälkäisille kävijöille.

Fileointi.jpg

Fileointiveitseen tarttuivat sekä ”en ole ikinä fileoinut” että ”teen tätä aina mökkirannassa” -tyypit.

Raikas ja aurinkoinen syysviikonloppu keräsi festivaaleille Vaasan Kasarmintorille runsaasti ruoanystäviä. Kävijät saivat nauttia paikallisten ravintoloiden ja keittiömestareiden valmistamista annoksista. Paikalliset kala-, liha- ja vihannesmyyjät olivat paikalla myymässä lähituotteitaan. Ohjelmalavalla esitettiin mielenkiintoisia esityksiä ruoasta mm. yrttien käytöstä, entisajan kalastuksesta, kalan fileoimisesta, lähisushista sekä cupcake-koristelusta. Maalaishenkisessä tapahtumassa lapsille oli järjestetty omaa ohjelmaa: oljissa hyppimistä, porsaiden katselua ja vihannesaskartelua.

Ruokafestivaalit pidettiin samana viikonloppuna myös Pietarsaaressa ja Närpiössä. Ahvenanmaan sadonkorjuujuhla avoimine puutarhoineen sekä Skellefteån ruokafestivaalit ovat inspiroineet järjestäjiä kokoamaan Pohjanmaalle oman ruokajuhlan. Tapahtuman järjestäjänä toimi Dynamo Yritystalo.

Ruokafestivaalit.jpg

Monet kävijät toivoivat, että Ruokafestivaali järjestetään Vaasassa myös tulevaisuudessa.

Fisken gör festen -hankkeen rahoittaa Kustaktionsgruppen i Österbotten, EKTR ”EU investoi kestävään kalatalouteen”.

EU-logo.jpgkustaktionsg.jpg

 

Teksti ja kuvat: Annika Torniainen

Takaisin