Ajankohtaista

VAMKin opiskelijat Kroatiassa rauhan asialla

Julkaistu 2017-01-05 09:52:33 EET.

Liiketalouden opiskelija Joni Niemelä ja hoitotyön opiskelija Pauli Meuronen edustivat VAMKia kansainvälisessä konferenssissa Kroatiassa syyskuussa. Konferenssissa käsiteltiin pakolaiskriisiä ja maahanmuuttotilannetta Euroopassa.

- Saimme tietoa maahanmuuttotilanteesta maailmalla ja pakolaisliikehdinnästä Euroopan alueella, mikä auttoi suhteuttamaan Suomen tilannetta muuhun maailmaan, kertoo Pauli Meuronen.

Konferenssissa paneuduttiin muun muassa siihen, miten maahanmuuttoon ja kriiseihin suhtaudutaan muissa Euroopan maissa, ja miten se eroaa Suomesta.

- Oli mielenkiintoista havaita, missä asioissa ollaan samoilla linjoilla ja ymmärtää, kuinka hyvin asiat Suomessa todellisuudessa ovat, Meuronen sanoo.

Pari päivää kestäneen konferenssin aikana Niemelä ja Meuronen pääsivät työskentelemään eri maista kotoisin olevien nuorten kanssa ja harjoittamaan kieli- ja ryhmätyöskentelytaitojaan.

- Workshopeissa sai hyvän tulikasteen siihen, kuinka työskennellään kansainvälisissä tiimeissä erilaisia taustoja ja kulttuureja edustavien ihmisten kanssa. Toiminta- ja keskustelutavoissa saattoi olla suuriakin vaihteluja, kertoo Niemelä.

KUVA_European Center2.jpg

Culture of Peace: Migrant Crisis and the Youth -konferenssissa nuoret pääsivät vaikuttamaan Euroopan maahanmuuttotilanteeseen. Kuva: Joni Niemelä

Oppeja kansainvälistyvään työelämään

Kroatiassa vietetty aika antoi myös eväitä tulevaan ammattiin.

- Konferenssi antoi valmiuksia siihen, miten suhtautua ulkomaalaisiin asiakkaisiin, sillä potilaiden olosuhteista Euroopan maahanmuuttotilanteessa saimme kokemusasiantuntijan tietoa, kiittelee Meuronen.

Niemelä jännitti etukäteen englannin puhumista, mikä osoittautui turhaksi.

- On tärkeää päästä harjoittelemaan eri kulttuureiden kanssa työskentelyä jo ennen työelämään siirtymistä, varsinkin, jos haaveilee työskentelevänsä kansainvälisen kaupan parissa. Positiivista oli huomata, että workshopeissa jokainen osallistui parhaansa mukaan keskusteluun eikä kukaan häpeillyt omaa kielitaitoaan, Niemelä sanoo.

Pauli Meuronen ja Joni Niemelä kiittelevät VAMKin antamia kansainvälisyysvalmiuksia:

- Kansainvälisiä vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita on 45 eri maasta, joten kansainvälisyys ja erilaiset kulttuurit ovat täällä arkipäivää. Se tietysti helpottaa yhä kansainvälistyvämpään työelämään astumista.

KUVA_European Center.jpg

Kroatian Pulassa pidettyyn konferenssiin osallistui opiskelijoita Euroopan eri maista. Kuva: Konferenssin www-sivut

Teksti: Eliina Salmela

Takaisin