Ajankohtaista

VAMKin ja Vaasan lyseon lukion uusi yhteistyö: Suomen ensimmäinen erillishaku koulutusalalle olennaisten kurssien arvosanojen perusteella

Julkaistu 2018-10-22 15:28:58 EEST.

Vaasan ammattikorkeakoulun VAMKin uudessa erillishaussa Vaasan lyseon lukion abiturientit voivat hakea koulutuksiin suoraan tiettyjen oppiaineiden kurssien opintomenestyksen perusteella. Erillishaku on lajissaan Suomen ensimmäinen. Ensimmäisen kerran abiturientit voivat hakea erillishaussa keväällä 2019.

- Kuvittele, miltä tuntuisi, jos tietäisit jo abivuoden jouluna, että saat jatko-opiskelupaikan? Tuleva kevät ja kirjoitusten kiireet näyttäytyisivät hyvin erilaisina, pohtii VAMKin rehtori Tauno Kekäle.

Kaikkiin koulutuksiin varataan erillishakua varten vähintään viisi aloituspaikkaa. Sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin pitää kurssimenestyksen lisäksi suorittaa lain määräämä pakollinen soveltuvuuskoe.

- Erillishaku vähentää kevään ylioppilaskirjoituksiin kohdistuvaa kohtuutonta painetta, koska siinä keskitytään koko lukioajan menestykseen koulutusalalla olennaisissa oppiaineissa sen sijaan, että katsottaisiin vain kirjoitusten arvosanoja tai päättötodistuksen keskiarvoja, Kekäle arvioi.

Valintaperusteet määräytyvät kullakin koulutusalalla hyödyllisen osaamisen mukaan. Mikäli hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, asetetaan hakijat järjestykseen kyseisten kurssien arvosanojen keskiarvon perusteella.

- Valintakriteerit viestivät, että tavallinen, koulussa hyvin pärjäävä nuori on se, josta korkeakoulut ja työelämä ovat kiinnostuneita, Vaasan lyseon lukion rehtori Jaakko Perttu muistuttaa.

Uusi lukiolaki tulee voimaan elokuussa, joten VAMK ja Vaasan lyseon lukio ovat yhteistyön myötä edelläkävijöiden joukossa Suomessa. Pertun mukaan myös lukiolaiset vanhempineen ovat ottaneet tiedon erillishausta myönteisesti vastaan.

- Haluamme varautua tuleviin osaamistarpeisiin, ja yhteistyö tukeekin hienosti Vaasan kaupungin energiakoulutusstrategiaa. Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että saamme pidettyä nämä osaajat Vaasassa: heille on seudun työelämässä valtava kysyntä, Perttu lisää.

www_lyskayhteistyo.jpg

VAMKin johtaja Elina Martin, Vaasan lyseon lukion rehtori Jaakko Perttu sekä VAMKin johtaja Jorma Tuominen ja rehtori Tauno Kekäle keskustelivat tulevasta yhteistyöstä VAMKissa maanantaina 22.10. Kuva: Eliina Salmela

Valintaperusteina aloittain ovat:

Liiketalouden alan koulutukset
•    Aloituspaikkoja vähintään 5 / hakukohde
•    Valintaperusteena taloustiedon kurssi arvosanalla 8 ja kaksi yrittäjyyden kurssia läpäistynä
•    Mikäli hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, asetetaan hakijat järjestykseen arvosanojen keskiarvon perusteella.

Tekniikan alan koulutukset
•    Aloituspaikkoja vähintään 5 / hakukohde
•    Valintaperusteina pitkä matematiikka tai lyhyt matematiikka, lyhyen matematiikan arvosanavaatimus vähintään 8. Lisäksi kolme fysiikan kurssia
•    Mikäli hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, asetetaan hakijat järjestykseen arvosanojen keskiarvon perusteella.

Sosiaali- ja terveysalan koulutukset
•    Aloituspaikkoja yhteensä vähintään 5
•    Valintaperusteina sairaanhoitajan koulutuksessa yksi psykologian kurssi arvosanalla 8 ja kolme terveystiedon kurssia vähintään arvosanalla 8.
•    Valintaperusteina sosiaalialan koulutuksessa kaksi psykologian kurssia arvosanalla 8
•    Molemmissa koulutuksissa pakollinen soveltuvuuskoe
•    Mikäli hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, asetetaan hakijat valintatapajonoon soveltuvuuskokeen tuloksen perusteella

Lisätietoja:

Tauno Kekäle, rehtori, toimitusjohtaja (VAMK),
puh. 040 076 1619

Jaakko Perttu, rehtori (Vaasan lyseon lukio)
puh. 040 513 9517

Takaisin