Ajankohtaista

VAMK keskittää aikuisopetusta viikonloppuihin

Julkaistu 2012-03-12 10:38:58 EET.

Vaasan ammattikorkeakoulu uudistaa liiketalouden ja matkailun aikuiskoulutusta. Se keskitetään kahteen viikonloppuun kuukaudessa niin, että opetusta on perjantaisin kello 12.15–18.00 sekä lauantaisin kello 9–16 Wolffintien kiinteistössä.

Toimialajohtaja Elina Martin sanoo, että uudistuksella halutaan tarjota entistä useammalle erilaisissa elämäntilanteissa oleville aikuisille mahdollisuus opiskella työnsä ohella.

Tradenomiksi opiskelevien aikuiskoulutusta on pitkään toteutettu neljänä arki-iltana viikossa ja tulevien restonomien ohjelmassa on ollut yksi lähiopetusviikko kuukaudessa. Työssäkäyvälle aikuisopiskelijalle nämä selkeästi lähiopetukseen perustuvat toteutukset eivät sovellu parhaiten ja tämä on näkynyt muun muassa aikuisopiskelijoiden keskeyttämisluvuissa.

– Aikuisopiskelijat ovat hyvin erilaisissa elämäntilanteissa eikä perinteinen runsaaseen lähiopetukseen perustuva jokailtainen opiskelu voi olla hankalasti järjestettävissä esimerkiksi perheenäidille tai vuorotyötä tekevälle, sanoo Martin.

Uudistuksessa pyritään järjestämään aikuisopiskeluun nykyistä enemmän joustavuutta ja mahdollisuutta opiskella itselle sopivana ajankohtana käyttämällä virtuaalioppimisympäristöjä perinteisen opetuksen tukena. Opintojaksojen aikataulut, materiaalit ja tehtävät ovat saatavilla verkkoympäristössä. Lähiopetusta järjestetään jatkossakin, mutta on tarpeen pohtia, missä aineissa osittainen opiskelu verkossa olisi mahdollista.

Luennolla kotona

Verkko-opiskelu ei tarkoita, että opiskelija jätetään yksin. Esimerkiksi nauhoitetut luennot tuovat joustoa opiskeluun. Nykytekniikka mahdollistaa myös  on line -opetuksen joko niin, että kaikki seuraavat sitä omilla koneillaan kotona, tai ryhmälle luentoa pidettäessä on siihen mahdollista osallistua myös kotoa.

Matematiikan yliopettaja Mikko Ranta on kokeillut osittaisia ja täysvirtuaalisia toteutuksia. Jos tietty kurssi on täysin virtuaalinen, sen voi aloittaa milloin tahansa.

Aikuisopiskelijat ovat esimerkiksi saaneet äänestää heille parhaiten sopivan ajankohdan harjoitusten läpikäymiselle connect pro -luennolla.
– Suosittu ajankohta on perheellisillä ollut iltaisin siihen aikaa, kun lapset on laitettu nukkumaan, Ranta kertoo.

– Pidän virtuaaliluokkaa jo monessa mielessä parempana kuin "tavallista" luokkaa. Voi näyttää nopeasti monenlaisia asioita: power pointteja, webbisivuja, esimerkkejä ohjelmien käytöstä (excel, spss). Ja esityksiin voi suoraan tehdä kosketusnäytöllä merkintöjä, kuten tarkentavia laskuja, lisäselityksiä.

Kuitenkin webkamera eli opettajan näkeminen on opiskelijoiden mukaan tärkeä. Kuluvana lukuvuotena Ranta on nauhoittanut kaiken opetuksen ”luentopankkiin”, josta jokainen voi hyödyntää ne itselleen sopivana aikana.

Opintosuunnitelma laaditaan aikuisille yksilöllisesti. Nykyään otetaan huomioon paitsi aiemmat opinnot, myös työkokemus. Jos työkokemus on koulutusohjelman tavoitteiden mukaista, voi opiskelija suorittaa tiettyjä opintoja esimerkiksi näyttökokeella tai etätehtävällä.

Opiskelijahaku on käynnissä 3.4. saakka.


Teksti: Pia Liedes

Takaisin