Ajankohtaista

VAMK ja Avans ideoivat Wärtsilälle uudenlaisia bisnesmalleja

Julkaistu 2021-03-18 13:51:34 EET.

Virtuaalivaihto hollantilaisen ammattikorkeakoulun kanssa on paraikaa käynnissä. Kansainväliset opiskelijaryhmät haastavat projekteillaan totutut liiketoimintatavat.

Kansainvälinen vaihto-ohjelma Vaasan ammattikorkeakoulun ja Hollannin johtavan ammattikorkeakoulun Hogeschool Avansin välillä on täydessä vauhdissa. Liiketalouden opiskelijat suorittavat kevään aikana 30 opintopisteen kokonaisuutta, jonka yhtenä osana on Creating Sustainable Business Solutions -projekti Wärtsilän kanssa.
– Wärtsilä on antanut opiskelijoille tehtävän kehittää uudenlaisia, kestävän kehityksen mukaisia bisnesmalleja. Tavoite on ideoida luovasti ja tuottaa näin tuoreita näkökulmia, kertoo VAMKin lehtori Kenneth Norrgård.
Norrgård on yksi monista vaihto-ohjelman suunnittelijoista ja järjestäjistä. Uusia malleja voi hänen mukaansa etsiä esimerkiksi kuluttajamyynnin puolelta siinä missä tavallisesti keskityttäisiin yritykseltä toiselle tapahtuvaan kauppaan ja markkinointiin. Hiilineutraalius on tärkeä osa tulevaisuuden suunnitelmia.
Työ tapahtuu 3–5 opiskelijan ryhmissä, joita on yhteensä yhdeksän. Joka tiimillä on valmentaja, ja huhtikuussa ryhmät esittelevät tuloksensa pitchausvideolla ja kirjallisessa loppuraportissa. Muutaman minuutin videossa opiskelijat kiteyttävät ideansa, joista Wärtsilä voi valita videoiden perusteella kiinnostavimmat.
– Nämä tiimit saavat sitten loppuwebinaarissa esitellä ideansa kaikille. Jokainen ryhmä saa toki palautetta projektin päätteeksi.

 

Virtuaalivaihto haltuun

Koska osallistujat ovat ympäri maailmaa ja opintokokonaisuus virtuaalinen, käytössä on paljon erilaisia virtuaalityökaluja.
– Käytämme tapaamisissa Teamsia ja Zoomia, mutta myös Howspacea, joka on mainio yhteistyöväline. Opetukseen liittyvät aktiviteetit ovat Moodlessa, Kenneth Norrgård kertoo.
VAMKilla ja Avansilla on ollut koulutusyhteistyötä aiemminkin. Tämän kevään vaihto-ohjelma on laajin tähänastisista, ja siitä saadaan hyödyllistä tietoa myös muiden virtuaalivaihto-ohjelmien järjestämiseen.
– Yhteistyö Avansin kanssa jatkuu todennäköisesti ensi syksynä, ja lisäksi toimintamallia voi käyttää esimerkiksi tanskalaisen Business Academy Aarhusin ammattikorkeakoulun kanssa suunnitteilla olevassa yhteistyössä.

Takaisin