Ajankohtaista

Vaihtopiskelijat Vamkissa: Suomi houkuttaa erilaisuudellaan

Aliz Hernád, Timea Vadinszky ja Szandra Holovitz ovat saapuneet Vaasaan tammikuun puolivälissä Unkarista, Budapestistä. Tytöt opiskelevat sosiaalialaa Vaasan ammattikorkeakoulun, Vamkin Palosaaren kampuksella ja asuvat Huutoniemellä vierailunsa ajan.

Aliz, Timea ja Szandra kertovat, että Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (VAMOK) järjestämät juhlat, saunaillat ja tutustumismatkat muihin kaupunkeihin ovat olleet onnistuneita. Nuoret olivat perehtyneet Suomen kulttuuriin jo kotimaassaan ja olivat innostuneet saunasta.
- Aliz osasi vähän suomea jo ennen tänne tuloamme, Timea kertoo.
- Itse en osannut sanoja, mutta tiesin unkarin ja suomen olevan sukulaiskieliä ja kielioppien samankaltaista, hän jatkaa.
- Hauska tutustua, Aliz antaa näytteen suomen taidostaan ja Szandra jatkaa: Minkä maalainen sinä olet?

Vaihtoaika on mennyt nopeasti, ja kotiinpaluu koittaa toukokuun alussa. Tytöt suunnittelevat kuitenkin jo uutta matkaa, sillä he haluavat kokea Suomen kesän.

Suomi tarjoaa erilaisen kokemuksen

Jan Pospichal ja Kristyna Sucha Tekeistä sekä Karolien Gerber Belgiasta ovat tulleet Suomeen saadakseen erilaisen kokemuksen maasta, jonne ei välttämättä muuten tulisi matkustettua. Ennen saapumistaan nuoret tiesivät jo oleellisimmat seikat Suomesta, sillä heillä oli Vaasassa asuvia suomalaisia kavereita.

Jan, Kristyna ja Karolien kertovat kävelleensä meren jäällä ja rannoilla katsellen Vaasan upeita maisemia. Jan on myös kokeillut avantouintia Suomessa.

Nuoret ovat havainneet eroja oman kotimaansa ja Suomen välillä. Esimerkiksi opettajan puhuttelussa on selvä kulttuuriero, sillä heillä teititellään opettajaa.
- Tekeissä oppitunneilla on myös paljon tiukempaa, kommentoi Kristyna.

Karolien pitää hyvänä suomalaisten englannin kielen taitoa ja halua auttaa ongelmien kanssa. Suomalaiset ovat vaihto-opiskelijoiden mielestä ujoja mutta avuliaita.

Vaasan ammattikorkeakoulun sosiaaliala tarjoaa englanninkielisen suuntautumisvaihtoehdon "International Aspects on Welfare", joka tarkastelee hyvinvointia kansainvälisestä näkökulmasta.

ryhma_2_techcolor.gif


Kuva: Jouni Karjala

Takaisin