Ajankohtaista

Vaihdelaatikko goes international

Julkaistu 2013-03-05 09:52:55 EET.

VAMKin konetekniikan opiskelijat ovat jo pitkään suunnitelleet ja tehneet pienen vaihdelaatikon valmistustekniikan harjoitustyönä. Nyt tähän projektiin on lisätty ripaus kansainvälisyyttä aloittamalla yhteistyö Hohchschule Ulmin konetekniikan opiskelijoiden kanssa.

Kummassakin oppilaitoksessa toimivat 3-4 -hengen ryhmät suunnittelivat vaihdelaatikoiden 3D-mallit ja laativat niistä piirustukset. Tämän jälkeen ryhmät vaihtoivat kuvia keskenään ja opiskelijat koneistivat vaihdelaatikon komponentit toisen ryhmän kuvien mukaisesti. Vaasalaiset valmistivat siis kuvat saksalaisten piirustusten mukaan ja saksalaiset puolestaan käyttivät suomalaisia piirustuksia.

Kysymistä ja korjausehdotuksia tuli tietenkin puolin ja toisin, mutta se oli tarkoituskin. Sekä suomalaiset että saksalaiset opiskelijat oppivat paljon kommunikoinnin tärkeydestä tällaisessa kansainvälisessä projektissa. Sähköpostin lisäksi myös Facebook-ryhmät ovat olleet käytössä ja ajatuksia on vaihdettu englanniksi, saksaksi ja jopa suomeksi. Yksi saksalainen ryhmä oli kokeillut kääntää tekstinsä Google-kääntäjällä suomeksi ja kyllä siitäkin pienellä mielikuvituksella asia selvisi.

Voittajatiimi palkintomatkalle Saksaan

Projekti aloitettiin heti syksyllä alkuarvojen laskemisella ja piirustukset olivat valmiit tarkistettaviksi marraskuun lopussa. Korjausehdotuksia ja kuvien uusia versioita läheteltiin viikon ajan Vaasan ja Ulmin välillä kiivaasti, kunnes valmistus alkoi molemmissa oppilaitoksissa yhtä aikaa 3.12.2012.

Nyt maaliskuussa ollaan siinä vaiheessa, että laatikot ovat valmiit ja koeajot alkavat. Parhaat laatikot suunnitellut ja valmistanut tiimi pääsee myöhemmin keväällä Saksaan tapaamaan yhteistyöryhmäänsä.

Tällainen projektimainen työskentely on VAMKin konetekniikan osaston uuden opetussuunnitelman periaatteiden mukaista; asioita opitaan käytännönläheisissä projekteissa ja eri oppiaineita yhdistellään niin, että ne täydentävät toisiaan ja motivoivat oppimaan ihan eri tavalla kuin irralliset tietopaketit. Opiskelijat oppivat projektinhallintaa ja tiimityötaitoja, joita myös työnantajat osaavat arvostaa.

Vaihde2_muok.jpgVaihde1_muok.jpg

Vaihdelaatikon 3D-malli ja räjäytyskuva.

Teksti: Lehtori Juha Hantula, konetekniikka

Takaisin