Ajankohtaista

Tulevat ympäristöinsinöörit oppaina jätelajittelun saloihin

Vaasan ammattikorkeakoulun eli Vamkin ympäristötekniikan opiskelijat ovat mukana Stormossenin kanssa yhteistyössä tehtävässä jäteneuvonta-projektissa. Projekti on valtakunnallisesti ainutlaatuinen, sillä vastaavaa toimintaa tiettävästi ei muissa ammattikorkeakouluissa tai jäteyhtiöissä ole.

Onkilahden koulun viidennen luokan oppilasta askarrutti, mitä tehdä, kun oli vahingossa syönyt suklaan alumiinista käärepaperia. Ei kannata syödä, ympäristöteknologian opiskelija Jussi Saukko opasti, vaan laittaa käärepaperi metallinkeräysastiaan.

Yhteistyökumppanit ovat räätälöineet jäteneuvonnan opintojakson, jossa ympäristöteknologian opiskelijat tutustuvat Stormossenin toimintaan ja opastavat alakoululaisia jätteiden lajitteluun sekä kierrätykseen. Opiskelijoiden vetämillä oppitunneilla lapset pääsevät tutustumaan eri jätelajeihin, roskaantumisen ehkäisyyn sekä lajittelemaan roskia. Tavoitteena on, että lapset vievät osan tunneilla saaduista tärkeistä opeista mukanaan koteihin ja että kokemus vaikuttaa heidän myöhempäänkin suhtautumiseensa ympäristöstä huolehtimiseen. Perehdytyksen jälkeen tulevat ympäristöinsinöörit ovat vastanneet itsenäisesti projektin etenemisestä ja saaneet arvokasta tuntumaa käytäntöön ja kartuttaneet opintopisteiden lisäksi työelämän arvostamaa työ- ja esiintymiskokemusta.

Oppilaat jaettiin ryhmiin, joiden tehtävänä oli lajitella Jussin tuomat roskat oikeisiin kierrätysastioihin. Lapset olivat taitavia lajittelemaan ja vain muutama roska meni väärään astiaan. Jäteneuvonnassa opittiin muun muassa, että käytetyn hehkulampun oikea paikka on karkeajätteessä.

Yhteistyömuoto on osa Stormossenin aktiivista kansalaistiedottamista sekä jätelain velvoittamaa jäteneuvontaa muun muassa Vaasan ja lähikuntien kouluissa sekä päiväkodeissa. Vaasan ammattikorkeakoulun rakennustekniikan osasto yhteistyössä Yritysklinikan kanssa on toiminut projektin käynnistäjänä. Toimijoiden tavoitteena on järjestää opintojakso myös ensi vuonna.

Onkilahden koulun oppilaat ihmettelivät Jussin mukanaan tuomien roskien määrää. Oppilaat kyselivät, oliko Jussi joutunut penkomaan useitakin jäteastioita.


Lapset tiesivät, että kissanruokapurkki tulee laittaa huuhdeltuna keräysmetallien joukkoon.

Kuvat: Annika Torniainen

Lisätietoja:
Jäteneuvoja Ira Kekarainen, ira.kekarainen@stormossen.fi
Lehtori Riitta Niemelä, riitta.niemela@puv.fi
Projektikoordinaattori Annika Torniainen, annika.torniainen@puv.fi
Takaisin