Ajankohtaista

Tiedekarnevaalit on käytännönläheisen tutkimuksen juhlaa

Julkaistu 2021-09-16 09:19:59 EEST.

VAMK on mukana uudessa kaupunkitapahtumassa, jossa on mahdollisuus tavata eri alojen tutkijoita. Tiedettä kaiken kansan ulottuville tuova tapahtuma on Vaasassa 19.-20.11.

Vaasan tiedekarnevaalit on täysin uusi, yleistajuinen tiedetapahtuma kaikille. Yleisölle on tarjolla yhteensä 45 tuntia keskusteluja ja esitelmiä neljällä eri areenalla Vaasan keskustassa.

Svenska litteratursällskapet i Finlandin tapahtuman järjestelyissä ovat mukana kaikki Vaasan kuusi korkeakoulua, HSS Median lehdet ja Vaasan kaupunki.

Vaasan ammattikorkeakoulun yleisöluennot ovat tiukasti TKI-toiminnan ytimessä. Niissä pohditaan fiksua kaupunkia, uusiutuvan energian hyötyjä ja lapsiperheiden hyvinvointia. Ossi Koskinen luento The pros and cons of renewable energy aloittaa VAMKin sarjan perjantaina klo 15.30 Kauppakeskus Rewellissä. Lauantaina Riku Niemistö ja Sanni Tuomiaho jatkavat samassa paikassa klo 11 otsikolla Tekoälyn avulla tietoa lapsiperheiden hyvinvoinnista. Kenneth Norrgård luennoi aiheesta Kohti fiksua Vaasaa pääkirjaston Draama-salissa lauantaina klo 13.

Kaikkiaan yli 150 tutkijaa kertoo tapahtuman aikana yleistajuisesti tutkimuksestaan. Tapahtuman seitsemän eri yleisteemaa ovat demokratia ja yhteiskunta, koulu ja perhe, kulttuuri ja kulttuuriperintö, luonto ja meri, teknologia, terveys ja hyvinvointi sekä yrittäjyys ja johtajuus.

Vaasan seudun korkeakoulut järjestävät nyt ensimmäistä kertaa yhteistyönä näin mittavan suurelle yleisölle suunnatun tiedetapahtuman. Tavoitteena on tuoda näkyville paikallisesti tehtyä korkeatasoista tutkimusta, jolla ratkotaan maailmanlaajuisia ongelmia. 

– Svenska litteratursällskapet on tieteellinen seura, ja meille on tärkeätä nostaa tutkimus näkyviin – mielellään monella eri kielellä. Aidosti monikielinen Vaasa on oivallinen kaupunki tällaiselle tapahtumalle, sanoo Svenska litteratursällskapetin tutkimusjohtaja Christer Kuvaja

Tiedekarnevaalien ohjelma on osoitteessa tiedekarnevaalit.fi. Sivuilta voi etsiä kiinnostavia avauksia myös teeman tai oppilaitoksen mukaan. Tilaisuuksia on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kirjaston Draama-salin ja Kauppakeskus Rewellin lavaohjelma striimataan tapahtuman verkkosivuilla tiedekarnevaalit.fi/suorat-lahetykset sekä HSS Median lehtien: VasabladetÖsterbottens Tidning ja Syd-Österbotten verkkosivuilla.

 

VAMKin luentojen esittelyt:

Ossi Koskinen, Kauppakeskus Rewell pe 19.11. klo 15.30

The pros and cons of renewable energy

 During the last decade, the new net electricity production capacity within in the European Union has mainly been based on wind and solar power. These renewable resources have many advantages, but there are also some challenges to be tackled. This presentation discusses the pros and cons of renewable energy production and how it influences the whole energy chain, including energy transmission and consumption.

 Riku Niemistö ja Sanni Tuomiaho, Kauppakeskus Rewell la 20.11, klo 11

Tekoälyn avulla tietoa lapsiperheiden hyvinvoinnista

 Miten ymmärtäisimme paremmin kunnassa asuvien lapsiperheiden hyvinvointia? Valtakunnallisessa LEA-hankkeessa luodaan ainutlaatuista näkymää lapsiperheiden hyvinvoinnista tekoälyn avulla myös Vaasassa ja Laihialla. VAMKin sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen ylemmän tutkinnon opiskelijat ovat hankkeen workshopeissa päässeet miettimään palveluiden monialaista johtamista tilannekuvien kautta.

Kenneth Norrgård, Vaasan pääkirjaston Draama-sali la 20.11 klo 13

Kohti fiksua Vaasaa

 Smart city eli fiksu kaupunki on termi, jolla tarkoitetaan erityisesti digitaalisten teknologioiden hyödyntämistä kaupunkien suunnittelussa. Vaasa on mukana kehityksessä ja pyrkii soveltamaan älykkään kaupungin ajatuksia käytäntöön. Esityksessä annetaan kansantajuisesti esimerkkejä fiksuista ratkaisuista, jotka voisivat helpottaa kaupunkilaisten elämää – esimerkkejä, joissa teknologian rooli on suuri, mutta silti näkymätön.

Takaisin