Ajankohtaista

Teollisuusrobotiikan koulutukselle selkeä tilaus

Julkaistu 2021-01-27 17:59:37 EET.

Hakijoita tuli uuteen YAMK-koulutukseen runsaasti, mikä kertoo sekä tekijöiden että yritysten kehittämishaluista.

Maaliskuussa Vaasan ammattikorkeakoulussa ensimmäisen kerran alkava teollisuusrobotiikan koulutus houkutteli 42 hakijaa. Ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tähtäävän koulutusohjelman hakuaika päättyi 22.1.2021.

– Hakijamäärä on poikkeuksellisen hyvä, kun kyseessä on ylempi tutkintokoulutus. Tämä osoittaa, että ohjelma tuli niin tarpeeseen kuin olla ja voi, sanoo VAMKin tekniikan yksikön johtaja Jorma Tuominen.

Koulutus on suunniteltu yhdessä alueen yritysten kanssa, joten sisältö vastaa hyvin alueen elinkeinoelämän tarpeisiin. Aloite teollisuusrobotiikan koulutukseen tuli Danfossilta, ja mukana suunnittelussa oli myös automaatiosuunnittelun asiantuntijayritys Co-Engineering.

– Saimme koulutusohjelman ideasta toteutuksen asteelle nopeasti, koska kysyntä oli kova. Kehittely vei noin vuoden, ja tapasimme yritysten kanssa monta kertaa projektin aikana.

Suomen ensimmäinen teollisuusrobotiikan YAMK-tutkintokoulutus osoittaa, että VAMK pystyy ketterään yhteistyöhön alueen muiden toimijoiden kanssa.

 Harppaus kehityksessä

YAMK-tutkinto suoritetaan monimuotokoulutuksena, joka kestää 1,5 – 2 vuotta. Koulutuksen sisältö on suunniteltu siten, että opinnoista olisi mahdollisimman paljon hyötyä työelämän arjen tehtävissä.

– Robotiikka on nyt monessa tuotantolaitoksessa olennaista. Sen avulla lähes mikä tahansa tuotantolaitos pystyy kehittämään toimintaansa, ja siksi koulutukselle on kysyntää, Jorma Tuominen sanoo.

Tutkinnon laajuus on 60 opintopistettä, josta 30 opintopistettä koostuu opinnäytetyöstä. Tuominen muistuttaa, että opinnäytetyö on parhaimmillaan käytännön kehitystyötä, josta yritys  saa suoraa hyötyä.

– Tämä on master-tason tutkinto, joka vertautuu yliopiston diplomi-insinöörin tutkintoon. Koska kysyntä on näin kova, jatkoa varmasti seuraa

Takaisin