Ajankohtaista

Sydämen asian toteuttaminen tekee Sebastian DaCostan onnelliseksi

Julkaistu 2021-09-30 09:36:57 EEST.

Vaasassa etsitään parhaillaan maailman onnellisinta ihmistä. Yksi kolmesta ehdokkaasta on VAMKissakin opiskellut ja vaikuttanut Sebastian DaCosta, jolla on onnellisia muistoja opiskeluajoilta.

Se oli onnellinen hetki. New York City vuonna 2012, Yhdistyneiden kansakuntien päämaja ja satoja opiskelijoita ympäri maailmaa. Heidän joukossaan vaasalainen Sebastian DaCosta, joka oli lentänyt paikalle edustamaan Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakuntaa yhdessä Marko Matikaisen kanssa.

– Tapasimme muiden maiden opiskelija-aktiiveja ja myös paljon muita suomalaisia, joiden kanssa pidimme yhtä. Se oli kyllä sellainen kokemus, että oksat pois, Sebastian muistelee.

Hän opiskeli silloin VAMKissa englanninkielisessä International Business -koulutusohjelmassa ja oli VAMOKin projektivastaava. Koulutuspoliittisena vastaavana toiminut Marko Matikainen oli yksi monista ystävistä, joihin Sebastian tutustui opiskeluaikoinaan.

– Vaasa on huikea opiskelijakaupunki. VAMOKin hallituksen jäsenenä pääsin järjestämään monia tapahtumia ja luomaan arvokkaita verkostoja. Osa noista kontakteista on säilynyt näihin päiviin asti ja ollut kannustamassa omaa matkaani musiikkibisneksessä.

Sebastian on tullut tunnetuksi musiikintekijänä ja tuottajana. Hän ponnahti valtakunnan tietoisuuteen vuonna 2010 juuri opiskeluaikoinaan kappaleellaan Sane, jota seurasi kenties vielä suositumpi Gravity. Artisti muistaa nuo ajat niin kiireisinä, että opinnotkin jäivät kesken.

– Tartuin niihin hedelmiin, joita elämä antoi. Keikkaa oli paljon, ja perustin ensimmäisen oman yritykseni samoihin aikoihin. 

Kokemukset opettivat Sebastianille paljon. Silti hän toisinaan pohtii, pitäisikö ammattikorkeakouluopinnot suorittaa loppuun.

– Suunnilleen vuoden verran olisi opintoja vielä jäljellä. Ala tuntui omalta, koska koin olevani maailmankansalainen, angolalaistaustaisten vanhempiensa kanssa vauvana Suomeen muuttanut Sebastian sanoo. 

Pieni mutta globaali kaupunki

Sebastian DaCosta on yksi kolmesta ehdokkaasta Vaasan kaupungin ja Vaasanseudun kehitys Oy VASEKin kampanjassa, jossa etsitään maailman onnellisinta ihmistä. Taustalla on paitsi Suomen sijoittuminen toistuvasti maailman onnellisimpien maiden joukkoon, myös Pohjanmaan rannikon erottuminen useissa elämänlaatumittauksissa. Tästä on päätelty, että maailman onnellisin ihminen voisi hyvinkin asua Vaasassa.

Finalistit on valittu yleisöehdotusten perusteella, ja lopullinen valintakin tapahtuu äänestämällä. Tulokset julkistetaan lauantaina 2.10. Onnellisuusillassa, joka näkyy Vaasan kaupungin verkkosivuilla suorana lähetyksenä Strömsöstä.

Sebastianille vaasalainen onnellisuus on omien luottoihmisten löytämistä pienessä mutta globaalissa kaupungissa.

– Täällä asuu ihmisiä eri kulttuuritaustoista, mikä tekee Vaasasta kansainvälisen. Tarpeeksi pienessä kaupungissa ihmiset tuntevat toisensa, ja kun löytää sieltä sen oman piirinsä, heihin syntyy tiivis luottamussuhde. Minulle Vaasa on ollut hyvä paikka kasvaa.

Opiskelijaperinteet tuovat jatkuvuutta

Kuuden korkeakoulun kaupunkiin muuttaa jatkuvasti myös opiskelijoita sekä muualta Suomesta että ulkomailta. Opiskelijoita kaupungissa onkin paljon, yli 13 000. Pelkästään Vaasan ammattikorkeakoulussa kansainvälisten opiskelijoiden osuus on 13 prosenttia kaikista tutkinto-opiskelijoista.

Mihin Vaasassa varttunut ja täällä myös menestyksekästä musiikkiuraa tekevä Sebastian DaCosta sitten veisi muualta tulevan vieraansa?

– Rannan alue Hietasaaresta Sisäsatamaan ja Räätälisaareen on hieno, ja siellä on paljon elämää. Ehdottomasti myös Raippaluodon silta, vaikka se kyllä onkin Mustasaaren puolella. Pääkirjasto on myös upea, tykkään lukea, joten kirjastot ovat minulle rakkaita paikkoja.

Opiskelijaelämään tutustuminen kannattaa Sebastianin mukaan aloittaa olutpialaisista, joiden järjestämistä hän muistelee lämmöllä. Niissä näkyvät VAMKin omat opiskelijaelämän perinteet. 

Onnen avaimet eivät muutenkaan ole Sebastianin mielestä mutkikas asia, mutta sitäkin tärkeämpi.

– Kun löytää oman sydämen asiansa ja lähtee toteuttamaan sitä, se auttaa voimaan hyvin.

Takaisin