Ajankohtaista

Opiskelijat tekivät kansainvälisen ruskamatkan Lappiin

Vaasan ammattikorkeakoulussa on järjestetty jo useana vuotena ruskamatka Ylläkselle. Matka on tarkoitettu erityisesti vaihto-opiskelijoille ja englanninkielisissä koulutusohjelmissa oleville opiskelijoille. Matkalle osallistui opiskelijoita myös Svenska yrkeshögskolanista. Matkan tarkoituksena on tutustua toisiin opiskelijoihin ja heidän kulttuureihinsa sekä Suomen lappiin.

Matkan suunnittelevat ja järjestävät opiskelijat opettajien Anders Brunbergin ja Kristina Frankin johdolla. Anders kertoo, että matkasta on tullut vuosi vuodelta suositumpi. Brunberg jatkaa, että matka lisää opiskelijoiden yhteishenkeä ja helpottaa sopeutumista kouluun.

Tänä syksynä osallistujia oli yli 90 joten koulu toteutti kaksi eri matkaa. Ensimmäinen ryhmä lähti matkaan sunnuntaina 17.9 ja palasi Vaasaan keskiviikkona 20.9. Toinen ryhmä starttasi liikkeelle torstaiaamuna 21.9 ja kotiutui sunnuntai-iltana 24.9. Ylläksellä majoituimme Ylläsmajalle, jossa huoneet jaettiin siten, että eri kansallisuudet sekoittuivat. Jokaisen matkalla mukana olleen tuli kuulua johonkin ryhmään, jonka kautta osallistui matkan järjestämiseen.

Ensimmäisenä iltana suoritettiin Lapin kaste niille, jotka ylittivät Pohjoisen napapiirin ensimmäistä kertaa. Matkaohjelmassa oli muun muassa eripituisia vaellusreittejä, joille jokainen osallistui kuntonsa mukaan. Vaelluksen aikana saimme nauttia Lapin kauniista ruskasta. Toisena vaelluspäivänä oli mahdollisuus vierailla taiteilija Reidar Särestöniemen taiteilijakodissa vaelluksen sijaan. Taiteilijakoti oli muutettu museoksi ja siellä oli mahdollisuus osallistua opastetulle museokierrokselle taiteilijan ateljeehen ja asuinrakennukseen.

Matkan aikana opiskelijat pitivät esitelmiä kotimaistaan, saimme kuulla esityksiä muun muassa Australiasta, Kiinasta ja El Salvadorista sekä tietenkin Suomesta, jota meille esitteli opettaja Anders Brunberg. Matkalla ulkomaalaisille tarjoutui mahdollisuus käydä suomalaisessa puusaunassa ja siitä he nauttivat kovasti.  

Carolina Elizabeth Quijano El Salvadorista nautti matkasta Ylläkselle. Hän on asunut vasta vuoden Suomessa mutta on jo tehnyt useita matkoja ympäri Suomen ja tämä olikin jo hänen toinen matkansa Lappiin. Erityisesti hänen mieleensä jäi matkan monikulttuurisuus ja luennot joita opiskelijat kotimaistaan pitivät. Carolina itsekin kertoi omasta kotimaastaan. Carolina opiskelee ensimmäistä vuotta International Business koulutusohjelmassa Vaasan ammattikorkeakoulussa. Carolina on jo valmistunut arkkitehdiksi kotimaassaan El Salvadorissa Albert Einsteinin yliopistosta. Hän kuitenkin halusi monipuolistaa ammatillista osaamistaan ja siksi opiskella kansainvälistä liiketaloutta. Opiskelumaaksi hän valitsi Suomen, sillä hän arvostaa suomalaista korkeakoulutusta.

Mukana matkassa oli myös Yin Chen, hän opiskelee kolmatta vuotta International Business koulutusohjelmassa. Pekingistä kotoisin oleva Yin Chen arvostaa ruskaista tunturimaisemaa, sillä näky poikkeaa ruuhkaisesta Pekingistä. Lapin hiljaisuus ja karu kauneus lumosi Chen ja erityisesti hän nautti vaeltamisesta Ylläs tunturin maisemissa. Maanantain lyhyt vaellus innosti hänet osallistumaan vielä seuraavankin päivän pitkälle vaellukselle. Kipinän sytyttyä hän aikoo vaeltaa myös jatkossa. Hän aloitti opiskelut Vaasan ammattikorkeakoulussa 2004. Chen kuuli Vaasan opiskelumahdollisuuksista ystävältään, joka myös opiskelee Vaasassa. Chenille englanniksi opiskelu ei ole tuottanut ongelmia vaan hänen mielestään opiskelu on helppoa vieraalla kielellä. Opiskelutyyli Suomessa on kuitenkin erilainen kuin Kiinassa, opiskelu on täällä hänen mielestään vapaampaa. Valmistuttuaan hän haaveilee kansainvälisestä urasta.

Teksti:
Marjo Lillbacka
Susanna Liukkonen
Heidi Rankinen

Kuvat: Marjo Lillbacka

Takaisin