Ajankohtaista

Opiskelijat suunnittelivat muotoilun keinoin yrityksen liiketoimintaa

Julkaistu 2011-08-18 13:47:17 EEST.

VAMKin ympäristöteknologian opiskelija Aino Nuolioja ja tietojenkäsittelyn opiskelija Pyry-Pekka Kujala osallistuivat kesän aikana ensimmäistä kertaa järjestettyyn DesignCamp-muotoiluprojektiin. Seitsemän viikkoa kestäneen DesignCampin tavoitteena oli tarjota Rannikko-Pohjanmaan yrityksille tilaisuus kokeilla, miten muotoilulla voi vaikuttaa yrityksen liiketoimintaan ja miten he voivat muotoilun avulla kehittää kilpailukykyään.

Projektiin valitut viisi opiskelijaa toteuttivat vastuuyritykselleen sen toiveiden ja tarpeiden pohjalta ideoita liiketoiminnan kehittämiseksi. Ympäristöteknologiaa opiskeleva Nuolioja työskenteli Arktinen museo Nanoqin kanssa.
– Suunnittelin heille tienvarsimainoksia sekä museoalueelle uusia kylttejä ja sisäänkäynnin.
Nuoliojan suunnitelmat saivat kehuja museon edustajilta, jotka aikovat viedä niitä myös toteutukseen.

AinoNuolioja.jpg

Aino Nuolioja sai arvokasta työkokemusta DesignCampin myötä.

Tietojenkäsittelyn opiskelija Kujala sai toimeksiantonsa Tmi Tua Herrgårdilta.
– Tehtäväni oli kehittää korttipeli, jolla siirretään yrityksen vanhojen työntekijöiden hiljaista tietoa uusille työntekijöille.
Pelin runko oli valmiina, kun Kujala aloitti työnsä. Kesän aikana hän kehitti pelin loppuun sen ulkoasua myöten.

Pyry-PekkaKujala.jpg

Toimeksiantaja oli erittäin tyytyväinen Pyry-Pekka Kujalan suunnittelemaan korttipeliin.

Erilainen kesätyö

DesignCampiin valikoitui viisi pk-yritystä laajalta kirjolta eri toimialoja. Projektin yrityskumppaneita olivat Plastweld Oy, Tmi Tua Herrgård, Acusys Oy, Arktinen museo Nanoq ja Koko Scandinavia Oy.
– Yrityksiltä saatu palaute on ollut myönteistä. Toivottavasti DesignCamp järjestetään ensi vuonna uudestaan, MUOVAn muotoilija ja DesignCamp-tiimin työnohjaaja Tommi Siljamäki kertoo.

Projektiin osallistui yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoita muotoilun, markkinoinnin, tietojenkäsittelyn ja ympäristöteknologian aloilta. Opiskelijoiden tekemät työt ovat erilaisia, ja aiheita löytyi aina jalkapohjien hierontalaitteen suunnittelusta korttipelin kehittämiseen. Kukin opiskelija vastasi omasta toimeksiannostaan, mutta olennaisena osana työtä oli myös ryhmätyöskentely ideoinnissa ja tiivis yhteistyö yrityksen kanssa.

DesignCamp on Vaasan ammattikorkeakoulun hallinnoima ja Länsi-Suomen muotoilukeskus MUOVAn toteuttama projekti, joka kuuluu EU:n rahoittamaan Kvarken Global Business -hankkeeseen.

 

Teksti ja kuvat: Tiina Ramsila

Takaisin