Ajankohtaista

Opiskelijat oppaina Pohjanmaan historiaan

Julkaistu 2015-04-22 08:31:31 EEST.

VAMKin sosiokulttuurisen työn opintojaksolla opiskelijat saivat arvokasta kokemusta toiminnan kehittämisestä laajassa verkostossa. Toisen vuoden sosionomiopiskelijoille suunnatut opinnot toteutettiin yhteistyössä Vaasan kulttuurikeskuksen, Pohjanmaan museon ja Vaasan aikuiskoulutuskeskuksen (VAKK) maahanmuuttajaopetuksen kanssa.

Tavoitteena oli tutustua yhdessä maahanmuuttajaopiskelijoiden kanssa Suomen ja Pohjanmaan historiaan sekä löytää yhtenevyyksiä ja eroavuuksia eri maiden kehityksen ja kulttuurien välillä. Samalla kokeiltiin uudenlaista tapaa edistää maahanmuuttajien kotoutumista.

www_Nyqvist_Hiltunen.jpg

Kulttuurikeskuksen Leena Nyqvist ja Laura Hiltunen avasivat matkalaukun, jossa on Amerikkaan muuttaneista pohjalaisista siirtolaisista kertovaa materiaalia. 

Tarinoita arjesta

Projektin myötä sosionomiopiskelijat ja maahanmuuttajaopiskelijat tapasivat toisiaan, lisäksi Pohjanmaan museon museopedagogi suunnitteli ja veti museokierroksen opiskelijoille. Opintojaksoon kuuluneen selkokielikurssin myötä Vaasan seudun historiasta kirjoitetuista tarinoista tuli myös maahanmuuttajille helpommin ymmärrettäviä.

www_Kallio_2.jpg

Museopedagogi Kukka-Maaria Kallio opasti kierroksen, jonka teemoina olivat siirtolaisuus, sota-aika, jälleenrakentamisen vuodet, naisen asema ja pohjalainen esineistö, käsityö ja asuminen.

Sosionomiopiskelijat pääsivät myös ohjaamaan työpajoja VAKK:ssa. Workshopeissa opiskelijat havainnollistivat historiaa ja nykyaikaa draaman ja selkokielisen tarinankerronnan avulla. Lisäksi he olivat laatineet museokäynnillä ottamistaan kuvista muistipelin, tietokilpailun ja keskustelun aiheita.

Myöhemmin VAKK:n opettajat keräävät opiskelijoiltaan kirjallista palautetta projektista. Saadun palautteen avulla on tarkoituksena kehittää projektia ja toteuttaa se toistekin.

Oli ilo huomata, että hyvä mieli ja opiskelijoiden innostus kumpusi proktin eri vaiheissa.

www_Tarina arjen historiasta.jpg

Tarinaa havainnollistamalla sosionomit kertoivat arjen historiasta.

www_Muistipeli.jpg

Muistipeli ja tietokilpailu palauttivat mieleen museokäynnin.

Teksti ja kuvat: Tytti Hyttilä-Huhta, yhteisöllisen työn lehtori

Takaisin