Ajankohtaista

Opiskelijat laskivat VAMKin hiilijalanjäljen

Julkaistu 2020-11-10 14:29:35 EET.

Suurimmat päästöt koituvat lämmityksestä. Oppilaitokset ja yritykset pyrkivät pienentämään hiilijalanjälkeään OKM:n ohjeistuksen mukaan.

Vaasan ammattikorkeakoulun ympäristöteknologian opiskelijat laskivat, miten paljon oppilaitos tuottaa päästöjä, ja mistä ne johtuvat.

Kävi ilmi, että VAMKissa suurimmat päästöt tulevat lämmityksestä. Siitä koituu noin 57 prosenttia koko hiilijalanjäljestä. VAMKin käyttämä sähkö on jo Vaasan Sähkön tarjoamaa päästötöntä sähköä.

Paraikaa pohditaan siirtymistä myös kaukolämpöön, jolle on annettu ilmastotakuu.

– Sen avulla saisimme nollattua suurimmat päästölähteemme. Lämmityksen hiilijalanjälki on 262,6 tonnia hiilidioksidia vuodessa, sanoo energia- ja ympäristötekniikan lehtori Asseri Laitinen.

Laskenta tehtiin ympäristöteknologian neljännen vuosikurssin Ympäristönsuunnitteluprojekti-kurssilla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjeisti keväällä kaikkia ammattikorkeakouluja laskemaan hiilijalanjälkensä. Tulosten perusteella pohditaan, miten korkeakoulujen ilmastopäästöjä voisi vähentää.

Yhteensä VAMKin hiilijalanjälki oli laskennan mukaan 460,48 tonnia hiilidioksidia vuodessa.

Keskivertokansalaisen hiilijalanjälki on noin 10 300 kilogrammaa vuodessa.

–  Yksilön hiilijalanjälki ei ole mukana ammattikorkeakoulun laskennassa. Esimerkiksi opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuminen koululle ja sieltä takaisin ei ole kerryttänyt VAMKin päästöjä, mutta henkilökunnan työajalla tekemät liikematkat ovat. Jatkossa nämä seikat tulisi ottaa jollain tasolla huomioon ja rohkaista meitä kaikkia ympäristöystävällisempään liikkumiseen.

Takaisin