Ajankohtaista

Opetusministerin surunvalittelut kouluille ja oppilaitoksille

Esitän syvät surunvalitteluni Kauhajoen tapahtumien johdosta uhrien omaisille, ystäville ja läheisille.

Järjetön väkivallanteko tutuksi ja turvalliseksi koetussa kouluyhteisössä horjuttaa lasten ja nuorten sekä kaikkien kouluissa ja oppilaitoksissa työskentelevien perusturvallisuutta.

Kaikilla meillä on mielessä kysymyksiä, joihin emme osaa vastata. Voimme vain yhdessä keskustelemalla ja läsnäolollamme tukea lapsia, kasvavia nuoria ja koko lähiyhteisöämme pääsemään jälleen kiinni arkeen ja ehkäistä turvattomuuden tunteesta aiheutuvaa pahaa oloa. Myös kouluyhteisön aikuisten turvallisuuden tunteeseen on tärkeää kiinnittää huomiota. Kodin ja koulun tiivis yhteistyö on välttämätöntä.

Toimia, joilla oppilaitosten turvallisuutta voidaan lisätä, on tehty varsinkin viimeisen vuoden aikana ympäri Suomea. Opetusministeriö on tukenut ja on valmistautunut osaltaan tukemaan kouluyhteisöjä tässä työssä lähikuukausina. Näitä toimia jatketaan. Huoli on yhteinen.

Tiedämme kaikki, että yhteiskunnan ongelmat tulvivat kouluihin ovista ja ikkunoista. Kouluja , opettajia ja rehtoreita, ei saa jättää yksin vastaamaan näihin ongelmiin.

Kouluissamme tehdään päivittäin ainutlaatuista työtä nuortemme hyväksi. Tarvitsemme yhteisöllisyyttä ja koko kuntayhteisön mukaan tukemaan lasten ja nuorten kasvua.  

Surun keskellä meidän on katsottava tulevaisuuteen ja jatkettava yhdessä työtä. Kriisin jälkihoito jatkuu samalla kaikkialla, meidän on lohdutettava toinen toisiamme. Yhteisöllisyys näyttää nyt voimansa.

Toivotan teille kaikille voimia jaksaa tärkeässä työssänne.


Sari Sarkomaa
opetusministeri

Takaisin