Ajankohtaista

Ministeri Pekkarinen vaikuttui VAMKin ja Vaasan seudun osaamisesta

Julkaistu 2011-03-21 13:41:26 EET.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen tutustui sunnuntaina 20.3.2011 VAMKin tekniikan koulutukseen ja Vaasan seudun energiakeskittymään.

Ministeri Pekkariselle esiteltiin Technobothniaa, joka on Vaasan ammattikorkeakoulun, Yrkeshögskolan Novian ja Vaasan yliopiston yhteinen tekniikan tutkimus- ja opetuslaboratorio. Tekniikan opiskelijat voivat perehtyä Technobothniassa alan uusimpiin sovelluksiin ja osallistua yritysten kanssa yhteistyönä tehtäviin projekteihin.  Nykyaikaiset tilat, laitteistot, ohjelmistot sekä toimintatavat edistävät opetuksen lisäksi merkittävästi alueen yritysten tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa.

pekkarinen1.jpg

Tietotekniikan koulutuksen osastonjohtaja Kalevi Ylinen (vasemmalla) ja opettaja Liu Yang kertoivat ministeri Pekkariselle jalkapallorobotiikasta, jossa matematiikka, ohjelmointi, elektroniikka, tiedonsiirto ja mekaniikka yhdistyvät yhdeksi jatkuvaksi projektiksi opiskelijoita motivoivalla tavalla.

Teknologiakeskus Merinovan ohjelmajohtaja Kari Luoma kertoi Vaasan seudun energiateknologian keskittymästä, joka on Pohjoismaiden merkittävin. Seudullamme on vahvaa tutkimusta ja tuotekehitystä uusiutuvan energian, hajautetun energiatuotannon ja energiatehokkuuden ratkaisuissa. Ministeri vaikuttui myös osaamiskeskittymän tunnusluvuista, kuten yli 10 000 energia-alan työntekijää ja 120 yrityksen voimin saavutettava n. 12 prosentin liikevaihdon osuus koko Suomen teknologiateollisuuden viennistä.

VAMKin rehtori Tauno Kekäle totesi, että tekniikan alojen työntekijöistä alkaa Vaasan seudulla olla vakava pula: tulevien 10-15 vuoden aikana tarvitaan jopa reilusti yli viisi tuhatta uutta insinööriä. Opiskelijoiden saaminen ja valmistumisen jälkeinen asettuminen alueelle ovat olennainen osa seudun voimakkaan kasvun jatkumisen varmistamista.

pekkarinen2.jpg

Ministerin kanssa keskusteltiin yliopettaja Smail Menanin (keskellä) vetämästä projektista, jossa edistetään suomalaisen tekniikan tutkimuksen, opetuslaboraatio-osaamisen ja vaasalaisen energia-alan vientiä Pohjois-Afrikkaan. Tekniikan tutkimus- ja opetuslaboratorio Technobothnia antaa erinomaisen esimerkin vaasalaisten korkeakoulujen osaamisen ja teollisuuden kehitystarpeiden yhdistämisestä.

VAMKin aloitteesta tehtyyn vierailuun osallistui lisäksi muitakin Vaasan korkeakoulutuksen ja elinkeinoelämän edustajia. Muun muassa vahvasti energiateollisuuden toimijoiden palveluun panostavan ohjelmistotalo Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen painotti, että ICT-alan osaajilla on jatkuvasti kasvava kysyntä.

 

Teksti: Tarja Gromov
Kuvat: Vesa Sirén

Takaisin