Ajankohtaista

Miksi kuolema ja kärsimys houkuttelevat?
Opinnäytetyö matkailun pimeästä puolesta

Tiedote Vaasan AMK 21.11.2006

Vaasan ammattikorkeakoulun Hotel and Restaurant Business -koulutusohjelman opiskelija, restonomiksi valmistuva Markku Kuukasjärvi kiinnostui ilmiöstä nimeltä dark tourism. Hän kävi Auschwitzissa tutkimassa opinnäytetyönään, mikä houkuttelee kävijöitä synkkään matkakohteeseen.

Matkailussa extreme-kohteiden suosio on kasvussa. Nykymatkailijalla on varaa matkustaa ja kun useat kohteet ovat jo tuttuja, kaivataan uusia kokemuksia. Historiastakin voi löytää matkailun "pimeää puolta" pyhiinvaellusmatkoista Jerusalemiin tai vierailuilla gladiaattoreiden taistelukentille.

Tavallisimpia dark tourism -kohteita ovat esimerkiksi kansanmurhapaikat, taistelukentät, vankityrmät, hautausmaat, esimerkiksi Auschwitz, Kambodzan kuoleman kentät, Kwai-joen silta ja Thaimaan tsunamialue. Kun kuolemaa tuotteistetaan, joudutaan moraalisten kysymysten eteen. Pariisissa turisti voi halutessaan lähteä autoajelulle, jossa käydään läpi prinsessa Dianan kohtalokas matka.

Kuukasjärvi tavoitti 103 matkailijaa 16 eri maasta. Nämä matkailijat ilmoittivat matkansa syyksi yleisimmin itsensä sivistämisen. Muita syitä olivat tapahtuman muisto, uteliaisuus sekä uusien kokemusten saaminen. Kohteet herättävät kävijöissä usein ristiriitaisia tunteita. Kyselyyn vastanneiden yleisimmät tuntemukset Auschwitzissa olivat sääli, liikutus, shokki sekä samastuminen uhrien kärsimyksiin.

Tekijä on kotoisin Rovaniemeltä. Opintojensa aikana hän on työskennellyt Maltalla ja Irlannissa sekä käynyt vaihto-opiskelijana Thaimaassa. Työ esiteltiin opinnäytteenä tiistaina 21.11.

     Restonomiksi valmistuva Markku Kuukasjärvi vietti kolme päivää Puolassa tutkien Auschwitzin
keskitysleirillä vierailevien turistien syitä matkailukohteensa valintaan.


Lisätietoja:

Peter Smeds, ohjaaja, lehtori: puh. 326 3654, peter.smeds@puv.fi
Markku Kuukasjärvi, restonomiopiskelija: puh. 044 0600 732

Takaisin