Ajankohtaista

Langattomat sensoriverkot ovat tulevaisuutta

Kun insinööriksi Vaasan ammattikorkeakoulussa opiskeleva Juha Heiskanen ryhtyi tekemään opinnäytetyötään langattomista sensoriverkoista, tuntui urakka haastavalta.

- Vuosi sitten kun aloin tutkia sensoriverkkohommaa, oli materiaalia niukasti, mutta nyt sitä alkaa löytyä jopa suomeksi.

Insinöörityössään Juha Heiskanen teki oman protokollan ja elektroniikkaympäristön. Hän kertoo innostuneena, miten valtavasti viimeisen vuoden aikana sensoriverkkoja on tutkittu ja että käyttöönottoonkin on jo siirrytty ainakin tehdasautomaatiossa.

- Käyttöä löytyy myös hoitoalalta; sensoreilla voidaan mitata langattomasti vaikkapa verenpainetta ja lähettää tiedot langattomasti eteenpäin.

Kotitalouksissa langattomilla sensoriverkoilla voidaan ohjata esimerkiksi ilmastointia ja valoja. Vanhaan taloon voi saada uutta tekniikkaa avaamatta seiniä. Tavoitteena on vaivattomuus, yksinkertaisuus ja edullisuus.

Insinööriksi toukokuussa valmistuva 26-vuotias Juha Heiskanen on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta Yppäristä. Vaikka hän ei ollut saanut opintojaan vielä päätökseen oli joulukuussa edessä muutto Ouluun, koska tarjolla oli todella houkutteleva työpaikka. Myös Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistunut tyttöystävä sai työpaikan Oulusta.

Juha Heiskanen työskentelee Sensinode-nimisessä yrityksessä, joka on ainoana Suomessa erikoistunut lyhyen kantaman radiojärjestelmiin. Yrityksellä on sekä omia että räätälöityjä tuotteita.

Opintovuosistaan Vaasassa Juhalla on jäänyt mieleen etenkin ainutlaatuinen tutkimuslaboratorio Technobothnia, jossa useiden kurssien oppeja harjoiteltiin käytännössä.
- Siellä on mahdollisuus harrastuspohjalta rakennella vaikkapa robotteja. Se on hyvä, että otetaan käyttöön uutta tekniikkaa eikä jumiteta paikallaan, hän toteaa.

 
Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelija Juha Heiskanen tekee ansiokasta insinöörityötä ajankohtaisesta ja haastavasta aiheesta.

Lisätietoja:
Juha Heiskanen, puh. 050-5559153, juha.heiskanen@sensinode.com
Antti Virtanen, ohjaaja, lehtori, Vaasan ammattikorkeakoulu, puh. 040 833 8505
Jukka Matila, ohjaaja, lehtori, Vaasan ammattikorkeakoulu, puh. 326 3395

Takaisin