Ajankohtaista

Lämpimät ajatukset ilahduttivat opiskelijoita

Julkaistu 2021-05-20 09:23:02 EEST.

Vaasalaisseniorit ovat myötäeläneet opiskelijoiden ahdingossa korona-aikana. Tsemppiterveisinä korttelikerholaiset lahjoittivat VAMKin opiskelijoille itse tekemiään patalappuja ja reseptejä.

Yhteensä kolmisen sataa käsin ommeltua, neulottua tai virkattua patalappua löytää paikkansa vaasalaisopiskelijoiden keittiössä tänä keväänä senioreiden korttelikerholaisten ansiosta. Mukana on viesti, jossa toivotetaan mukavia yhteisiä ruokahetkiä, sekä resepti perinteisen kotiruoan tekemiseen.

Patalapputempaus on vaasalaisten ikäihmisten tapa kertoa nuorille, että he ovat tärkeitä ja heitä ajatellaan. Vaasan kaupungin kulttuuritoimi on järjestänyt patalappujen keräyksen korttelikerhoilta ja muilta yhteistyötahoilta ja jakaa ne nyt Vaasan ammattikorkeakoulun ja Vamian sote-alalta valmistuville. Korttelikerhot ovat kaupungin järjestämää viriketoimintaa ikäihmisille.

Terveydenhoitajaksi tänä keväänä valmistuvat Viivi Raja-aho ja Pinja Haapala saivat oman patalappunsa ryhmänsä tapaamisessa Aleressa, jonne kulttuuritoimen edustajat toivat mukanaan osan paketeista. He olivat liikuttuneita muistamisesta.

– Ihana idea. On kiva tietää, että joku ajattelee meitä, Viivi Raja-aho sanoi.

Samassa veneessä

Vaasan kaupungin kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvist kertoi, että patalappuidea lähti ajatuksesta, että ikäihmiset halusivat ilahduttaa sote-alan opiskelijoille. 

– Meillä on perinteenä valita ennen joulua Vaasan Lucia-mummo, ja siinä Vamian opiskelijat ovat olleet apuna. Tässä haluttiin antaa jotain takaisin.

Kulttuuriohjaaja Johanna Rapon mukaan ikääntyneet ovat yleisestikin huolissaan nuorista, joilla on paljon paineita elämässään.

– Moni ajattelee asioista hyvin samalla tavalla, oli sitten vanha tai nuori, muistutti myös kulttuuriohjaaja Heli Hokkanen.

Jokainen sukupolvi kohtaa nuoruudessaan uudenlaisia vaikeuksia. Nykyisen korona-ajan haasteista ei vielä vuosikymmen sitten tiedetty mitään. Toivomus on, että aikuiset tukisivat nuorten ihmissuhteita, olisivat läsnä heidän arjessaan ja kannustaisivat heitä kohti omia unelmia.

– Kampanjalla haluamme tuoda nuorille sanomaa välittämisestä ihan tavallisessa arjessa. Laitetaan hyvää ruokaa, istutaan keittiön pöydän ääreen keskustelemaan päivän tapahtumista ja aidosti kuunnellaan toisiamme, Leena Nyqvist sanoi.

Osa korttelikerholaisista on ollut erityisen innokkaita tekemään patalappuja. Heli Hokkasen mukaan eräs 89-vuotias on tehnyt satakunta lappua yksin käsin.

Karu vuosi

Tällä viikolla ammattikorkeakouluissa juhlitaan valmistujaisia. Monelle opiskelijalle kevät ja kulunut vuosi on ollut tavallista hankalampi.

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu keväällä 20 terveydenhoitajaa. Ryhmänohjaaja Anne Puska onnitteli heitä kevään viimeisessä yhteisessä tapaamisessa, jossa keskusteltiin myös jatko-opintojen mahdollisuuksista. Terveydenhoitajalla on halutessaan useita mahdollisuuksia jatko-opintoihin muun muassa hakeutumalla kätilökoulutukseen, suorittamaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa tai vaikkapa yliopistoon ja hoitotieteen opettajaksi.

– Te olette onnistuneet mahtavasti aikana, jona opiskelussa ja harjoittelujen suorittamisessa on ollut haasteensa. Saatte olla siitä ylpeitä, Puska lausui.

Takaisin