Ajankohtaista

Konetekniikan opiskelijat osoittivat 3D-tuotesuunnittelun osaamistaan

Julkaistu 2011-02-02 14:34:18 EET.

VAMKin kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat ovat suunnitelleet ja valmistaneet 3D-tuotesuunnittelun harjoitustyönä erilaisia prototyyppejä, joista osa liittyy opetus- ja tutkimuskeskus Technobothnian projekteihin ja osa teollisuuden tuotannon kehitykseen. Tänä vuonna aiheina olivat mm. laserskannerin käyttölaitteisto, sähkömopoauton kaasupoljin ja akkukotelo. Teollisuusrobotin tarrainta Wärtsilälle oli kehittämässä kolme ryhmää, joissa olivat mukana Mikko Luoma, Ilkka Haapsaari, Samu Mäkinen, Aapo Toikkanen, Toni Perälä, Noora Koskinen, Vesa Mäkelä, Tuomas Kuusisto, Esa Hissa, Toni Koskinen ja Katri Mäkinen. Tarraimen avulla saadaan kappaleiden kiinnityksessä tarvittavat nollapistetapit ruuvattua kiinni työkappaleisiin.

Tarrain.jpg

Mikko Luoma (oik.) esittelee tarraimen toimintaa Wärtsilän Juho Mäenpäälle.

Ideointi- ja suunnittelutyö käynnistyi syksyllä 2010, minkä jälkeen pidettiin väliraporttipalaveri ja sen pohjalta jatkettiin suunnittelua ja prototyyppien rakentamista. Joitakin komponentteja ostettiin, mutta suurin osa saatiin tehtyä itse Technobothnian laboratoriotiloissa.

Tulokset olivat varsin hyviä. Kaikki suunnitelmat eivät toteutuneet aivan loppuun asti, mikä on tuttu tilanne monissa teollisuudenkin tuotekehitysprojekteissa. Tärkeintä kuitenkin oli, että opiskelijat saivat hyvää oppia. Neljännen vuoden opiskelijat olivatkin erittäin motivoituneita, ja useat ryhmät tekivät paljon enemmän tunteja, kuin mitä lukujärjestykseen oli merkitty.

Lue lisää konetekniikan opiskelijoiden tuotekehitysprojekteista tästä (pdf).
Lue lisää Wärtsilän teollisuusrobotista tästä.

 

Teksti ja kuva: Juha Hantula

Takaisin