Ajankohtaista

Konetekniikan opetuksessa yhteistyötä Muovan kanssa

Julkaistu 2011-05-27 13:36:33 EEST.

Kone- ja tuotantotekniikan osasto teki Tuotekehitys-opintojaksolla yhteistyötä Länsi-Suomen muotoilukeskus Muovan kanssa. Toisen vuosikurssin opiskelijat pääsivät toteuttamaan tuotteiden ideointi- ja luonnosteluvaiheet Muovan tiloissa ja muotoilijoiden ohjaamina.

Muovan kokemusta ja taitoja päätettiin käyttää hyväksi, sillä teollisessa muotoilussa käsin luonnostelu on yhä arvossaan. Tuotekehityksessä perustava lähtökohta on tuoteideoiden aikaansaaminen, missä luonnosten tekeminen juuri käsin piirtämällä on ensiarvoisen tärkeää: tietokone tappaa herkästi luovuuden tässä kohtaa. Opintojaksolla ongelmana onkin ollut, että nuorten kyky tuottaa käsivaraisluonnoksia on jatkuvasti heikentynyt. Syynä saattaa olla, että tietokoneen käyttö on vallannut alaa niin piirtämisessä kuin muissakin harrastuksissa.

Muovan kokemus ja havainnolliset case-tapaukset saivat opiskelijat paneutumaan luonnosteluun aivan uudella innolla ja luonnoksia jatkokehityksen pohjaksi saatiin enemmän kuin riittävästi. Opiskelijat totesivat saaneensa rutkasti uusia näkökantoja konetekniikan opiskeluun sekä ideoita ja erilaisia lähestymistapoja tuotekehitykseen. Luovassa ympäristössä opiskelijoiden oli myös miellyttävää hakea uusia ideoita tuotteille. Lisäksi opiskelijat kokivat piirustustekniikoiden opetuksen loistavaksi. Hyvien kokemuksien myötä yhteistyöhön suunnitellaan jatkoa tulevina vuosina.

Länsi-Suomen muotoilukeskus Muova on markkinalähtöisen muotoilun asiantuntija ja tarjoaa muotoilu-, tutkimus- ja koulutuspalveluita yrityksille ja julkisille organisaatioille (www.muova.fi).


Teksti: Matti Makkonen

Takaisin