Ajankohtaista

Kone- ja sähköinsinööriopiskelijat intensiiviopinnoissa Hollannissa

Vaasan ammattikorkeakoulun, Vamkin kone- ja sähkötekniikan osastojen insinööriopiskelijat osallistuivat yliopettajien Olavi Mäkisen ja Lotta Saarikosken sekä laboratorioinsinööri Marko Rantasalon johdolla kahden viikon pituiseen kansainväliseen intensiiviohjelmaan Hanze University Groningenissa, Hollannissa 20.10 -1.11.2008.

IP-ohjelman osallistujia eri puolilta Eurooppaa

Hanze University of Applied Sciences järjesti jo toisen kerran omille ja ulkomaalaisille opiskelijoille (yhteensä noin 60 hlöä) Euroopan Unionin tukeman intensiiviopiskeluohjelman. Vamkille tarjottiin viime keväänä mahdollisuutta osallistua tähän ohjelmaan, jossa aiemmin on ollut suomalaisia opiskelijaedustajia vain Stadian sähkötekniikan koulutusohjelmasta. Vamkin kone- ja sähkötekniikan opettajat ja opiskelijat innostuivat asiasta kovasti ja näin saatiinkin sopiva ryhmä matkaan.  Samalla käynnistettiin uusi yhteistyökuvio Hanze Universityn School of Engineeringin kanssa.

Vuoden 2008 intensiiviviikon teemana oli "Future Energy in Europe" eli Euroopan energiatulevaisuus.  Kahden viikon ajan teemaa tutkittiin ja kehiteltiin sekä pienryhmissä työskennellen että luentoja kuunnellen ja ekskursioilla käyden. Ryhmien laatimat energiantuotanto- ja -käyttöskenaariot esiteltiin lopuksi julkisesti kunkin ryhmän toimesta. Viikko päättyi hauskaan juhlaan koulun upouudessa urheilukeskuksessa, joka ihastutti vaasalaiset tyylikkäällä arkkitehtuurillaan ja upeilla monipuolisilla tiloillaan. Muutenkin Hanze Universityn koulutilat edustivat modernia koulurakentamista parhaimmillaan. 

 

Opiskelijat kävivät tutustumassa konetekniikan laboratorioinsinööri Marko Rantasalon kanssa maatilaan,joka tuotti "vihreää" kaasua.

Groningenin kaupunki, jossa on peräti noin 45 000 opiskelijaa, sijaitsee Pohjois-Hollannissa noin 2,5 tunnin junamatkan päässä Amsterdamista. Alue vaikutti hyvin vauraalta maanviljelyseudulta, mutta teollisuuttakin sieltä löytyi. Paikkakunnalla toimi mm. suuri kaasuyhtiö, jonka erikoisen pääkonttorin (kuulemma Hollannin kaunein rakennus) alla on koko maan kattavan kaasuverkoston eräs pääsolmuasema. 

Ensi vuonna intensiiviviikko järjestetään vielä kolmannen kerran Groningenissa. Vaasalaiset opettajat ja opiskelijat toivotettiinkin kovasti tervetulleiksi silloin uudestaan. Viikkojen monipuolinen anti niin opiskelijoille kuin henkilökunnalle takaa sen, että lähtijöitä löytyy varmasti myös
jatkossa.

Vamkin sähkötekniikan osaston yliopettaja Olavi Mäkinen pitämässä luentoa IP-viikolla......samoin Vamkin konetekniikan osastonjohtaja, yliopettaja Lotta Saarikoski.Hanze Universityn viihtyisä aula, jossa esillä opiskelijaprojektin tuloksena syntynyt kilpailuvoittaja - aurinkopanelivene.

Teksti: Lotta Saarikoski, kone- ja tuotantotekniikan osastonjohtaja
Kuvat: Marko Rantasalo, laboratorioinsinööri

Takaisin