Ajankohtaista

Kone- ja sähkötekniikan opiskelijat intensiiviohjelmassa Pariisissa

Julkaistu 2011-05-16 09:28:31 EEST.

Ryhmä VAMKin kone- ja sähkötekniikan insinööriopiskelijoita osallistui EU:n rahoittamaan RELWA (Renewable energies for living and working areas) intensiiviohjelmaan, joka pidettiin 26.4. – 6.5.2011 Pariisissa IUT de St Denis:ssa. Ohjelmaan osallistui yhteensä 77 opiskelijaa Suomesta, Ranskasta, Saksasta, Romaniasta, Hollannista, Liettuasta ja Kreikasta.

REALWAn ohjelmassa oli päivittäin luentoja ja ryhmätöitä sekä muuta yhteistä toimintaa. Opiskelijat oli jaettu 12 ryhmään, joissa kussakin oli noin 7-8 eri kansallisuutta olevaa opiskelijaa. Kullakin ryhmällä oli itsenäinen projektitehtävä, joka tuli valmistella ohjelman aikana ja esitellä viimeisenä päivänä.

Luentojen aiheet liittyivät uusiutuviin energioihin ja energian käytön tehostamiseen elinympäristössämme. Opiskelijat saivat kuulla mm. aurinkoenergiasta, geotermisestä energiasta, energiatehokkaista rakennuksista, passiivitaloista, lämpöpumpuista, sähköjärjestelmistä ja niiden simuloinnista, biokaasulaitosten säätöjärjestelmistä, Helsingin energian hiilineutraalin tulevaisuuden tavoitteista sekä EU:n energiaohjelmista ja energiatavoitteista sekä monikulttuuristen tiimien johtamisesta. Lisäksi ohjelmaan kuului tutustuminen erilaisiin rakennuksiin ympäri Pariisia, museokäyntejä ja käynti aurinkopaneeli”farmilla”.

Koska vierailukohteet sijaitsivat ympäri Pariisia, oppi jokainen osallistuja käyttämään Pariisin tehokasta ja isoa, mutta varsin selkeää metroa. Osa ehti katsastamaan myös Pariisin tärkeimmät nähtävyydet kuten Eiffel-tornin, Riemukaaren, Champs Elyseen, Sacre Coeurin kirkon, Notre Damen ja Louvren.

- Opiskelijoiden palautteiden perusteella tämän tyyppinen kansainvälinen toiminta on erittäin hyödyllistä. Vamk on automaattisesti mukana myös ensi vuonna. Koska annoimme nyt varsin suuren panoksen ohjelman onnistumiseen käytännössä, voinemme saada ensi vuonna lisää paikkoja kiintiöömme. Ensi vuoden ohjelma toteutetaan myös toukokuun alussa ja kesto on hiukan yli kaksi viikkoa. Jäämme innolla odottamaan uutta ohjelmaa, toteaa kone- ja tuotantotekniikan osastonjohtaja Lotta Saarikoski.

pariisi-luentosali.jpg

IUT de St Denis:n luentosali kävi tutuksi 10 päivän aikana. Mukana VAMKista oli myös sähkötekniikan yliopettaja Olavi Mäkinen (kuvassa etualalla).

pariisi-katolla.jpg

Aurinkofarmilla kerrostalon katolla.

pariisi-ryhmäkuva.jpg

VAMKilaiset maailmalla. Kuvassa mukana myös Metropolia AMK:n opiskelijoita.

pariisi-coctail.jpg

Intensiiviohjelman viimeisenä päivänä pidettiin ryhmien projektitöiden esitykset sekä koko ohjelman arviointihetki. Päivä päättyi viralliseen diplomienjakoseremoniaan ja rentoon coctail-tilaisuuteen.

Isäntäorganisaatio IUT on osa suurta monialaista 22 000 opiskelijan Universite Paris 13 yliopistoa. Universite Paris 13 puolestaan kuuluu kuuden yliopiston muodostamaan noin 100 000 opiskelijaa kouluttavaan klusteriin, jossa pääyliopisto on Sorbonnen yliopisto. IUT:ssa on noin 2000 opiskelijaa ja samoja koulutusaloja kuin VAMKissa.

Lisätietoja: www.univ-paris13.fr

Teksti: Lotta Saarikoski ja Sari Mäkisalo
Kuvat: Lotta Saarikoski

Takaisin