Ajankohtaista

Kavereita, kielitaitoa ja kansainvälisiä kokemuksia

Julkaistu 2017-04-04 12:29:28 EEST.

Kansainvälisillä opintojaksoilla opiskelijat ja opettajat eri maista kokoontuvat oppimaan yhdessä. Tällä kertaa VAMKin sosiaalialan osasto sai vieraita belgialaisesta Thomas More -yliopistosta, josta saapui kollegoita ja opiskelijoita viikoksi tutustumaan Vaasaan ja VAMKiin.

- Belgiasta saapuneet opiskelijat asuivat viikon suomalaisopiskelijoiden luona, joten he saivat aidon kosketuksen vaasalaiseen opiskelijaelämään, kertoo opintojaksoa järjestämässä ollut Ann-Sophie Blomqvist, VAMKin lehtori.

Yhteisellä sosionomikoulutuksen opintojaksolla paneuduttiin maahanmuuttoon. Suomalaisten ja belgialaisten opiskelijoiden lisäksi opintojaksolle osallistui opiskelijoita muun muassa Ukrainasta ja Vietnamista.

- Teemaa käsiteltiin jokaisen osallistuvan opiskelijan näkökulmasta. He tutkivat aihetta oman maansa osalta ja kertoivat sen jälkeen muille, miten maahanmuutto siellä toimii, ja miten siihen suhtaudutaan, sanoo Blomqvist.

www_GreenRoom_VAMKstudents.jpg

Opintojaksolle osallistui sosiaalialan opiskelijoiden lisäksi VAMKin englanninkielisen tietotekniikan koulutuksen ja Yrkeshögskolan Novian opiskelijoita. Opettaja Ellen Milants (kesk.) Belgiasta seurasi opiskelijoiden työskentelyä.

Vaihto-opiskelijoille oli järjestetty eri asiantuntijoiden pitämien luentojen lisäksi tutustumiskäynnit vaasalaiseen päiväkotiin sekä mielenterveyskuntoutujille suunnattuun Sateenkaaritaloon. Tiiviiden opiskelupäivien jälkeen nautittiin myös yhteisestä vapaa-ajanohjelmasta.

- Illanvietossa Lepikon leirikeskuksessa vieraat pääsivät maistelemaan suomalaisia ruokia ja saunomaan. Suuri elämys heille oli myös päästä kävelemään meren jäälle, Blomqvist hymyilee.

www_KV_vieraat_VAMKstudents.jpg

Thomas More -yliopistosta saapunut Jurgen Basstanie luennoi opiskelijoille Tree of Life -menetelmästä.

www_KV_vieraat_VAMKstudents_2.jpg

Luennon jälkeen teemaa pohdittiin tiimeissä. Uuden osaamisen lisäksi myös kielitaito karttui.

Kansainvälistymistä kotikampuksella

Kansainvälisyys sekä monikielisyys ja -kulttuurisuus ovat tärkeä osa VAMKin opetusta ja arkipäivää. Vuosittain VAMKissa opiskelee noin 400 ulkomaalaista opiskelijaa, jotka edustavat lähes 50 eri kansallisuutta. Oman lisävärinsä opiskeluun tuovat ulkomaalaiset vierailijaluennoitsijat.

Kansainväliset opintojaksot tarjoavat tuoreita näkökulmia, huimia elämyksiä ja elinikäisiä ystäviä, niin opiskelijoille kuin opettajillekin.

- VAMKilla on sata partnerikoulua maailmalla, joten opiskelijoilla on erinomaiset vaihto-opiskelumahdollisuudet. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä tutuista ympyröistä minnekään, sillä kansainvälisiä kokemuksia voi kartuttaa kätevästi myös kotikampuksella, VAMKin kv-toimistosta kerrotaan.

www_KV_vieraat_opet.jpg

Belgialaiskollegoiden lisäksi vieraiksi saatiin myös opettajakollegoita Englannista, joiden kanssa suunniteltiin kolmen korkeakoulun yhteistä opintojaksoa ensi vuodelle.

Teksti: Eliina Salmela
Kuvat: Eliina Salmela, Riku Niemistö

Takaisin